Bila je OMILJENA JUGOSLOVENSKA glumica, a danas polako odlazi u zaborav: Rođena u imućnoj porodici, a umrla kao BESKUĆNICA

Proslavljena glumica Živka Matić upamćena je po mnogim velikim ulogama, od kojih je najpoznatija Stamena u seriji “Ljubav na seoski način” iz 1970. godine

Ostvarila je nezaboravne uloge u kultnim serijama i filmovima, a publika i jugoslovenska javnost su je obožavali

Igrala je u desetinama filmova i serija, uključujući “Misterije organizma”, “Kamiondžije”, “Građane sela Luga”, “Povratak otpisanih”, “Bubašinter” i mnoge, mnoge druge. Dubok trag je ostavila i u pozorištu, te je po njoj nazvan festival Susret amaterskih pozorišta Braničevskog okruga “Živka Matić” Centra za kulturu Požarevac.

Osvojila je tokom višedecenijske karijere mnogo nagrada, uključujući i onu koju su čuveni Velimir Bata Živojinović i Živka Matić dobili 1972. za glumački par godine na Filmskom festivalu u Nišu.

Živka Matić rođena je u Požarevcu 19. juna 1923. godine, u vrlo bogatoj požarevačkoj porodici. Kako su pisali mediji, njen otac imao je prvi automobil u ovom gradu i izvršio elektrifikaciju Požarevca. Ipak, Živka je potom ostala siroče, posle čega ju je usvojio jedan bankarski činovnik.

Kolege i jugoslovenska javnost su je obožavali, zvali su je po njenom starom nadimku Paja, a ostaje upamćeno da se 1975. godine Živka našla na listi naljubaznijih sagovornika među poznatim ličnosti, za šta su tadašnji novinari dodeljivali nagradu Zlatna narandža.

Međutim, mediji su pisali da je čuvena glumica poslednje godine života provela u teškoj bedi i da je živela bez krova nad glavom.

Umrla je u Beogradu, 15. maja 1988. godine, a dugo na njenom grobnom mestu nije postojao spomenik. Godinama kasnije, rođaci su rešili da isprave ovu nepravdu, te su legendarnoj glumici podigli spomen-ploču.

BONUS VIDEO

Read More