Tužna subina čoveka PLAVE kože: Upirali su prstom u njega i zvali ga Papa Štrumpf, a zbog BOLESTI nije mogao ni posao da nađe

Za samo nekoliko meseci biće deseta godišnjica smrti Pola Karasona, koji se borio protiv akutnog dermatitisa

I iako zvuči neverovatno, sam Pavle to uopšte nije primetio. Na boju kože mu je skrenuo pažnju dugo neviđeni prijatelj koji ga je pitao zašto je promenio boju. Kako se to dogodilo?

Amerikanac Pol Karason je od rođenja bolovao od teškog dermatitisa. Uprkos decenijama raznih tretmana, lice mu je i dalje bilo iritirano i crveno, što se, uz Pavlovu svetlu kožu, odmah primetilo.

Posle svog 50. rođendana, Pol je odlučio da mu je dosta zapadne medicine i odlučio je da pokuša sa tradicionalnijim metodama umesto da koristi antibiotike. Pol je posegnuo za koloidnim srebrom, koje ima antibakterijski efekat. U prošlosti, čak i pre pojave penicilina, često su se koristili za borbu protiv bakterijskih infekcija.

Ono što Karason, međutim, nije znao je da će srebro koje konzumira u višku vremenom obojiti meso. U Pavlovom telu koncentracija elementa je bila toliko visoka da su promenili boju ne samo njegova koža, već i unutrašnji organi. Ova bolest se zove argirija.

Printscreen/Youtube

 

2008. mediji su čuli za Karasona. Čovek je iskoristio svojih pet minuta slave i pojavio se u mnogim emisijama i dao brojne intervjue.

Priznao je da već nekoliko meseci nije primetio šokantnu promenu na svom tenu. Na to mu je skrenuo pažnju tek njegov poznanik, koji ga je pitao šta se desilo sa njegovom bledom tenom i crvenom kosom.

U intervjuu za „Danas” 2008. godine, Pol je napomenuo da plava koža ima neke prednosti – naime, mnogo je teže izgoreti na suncu. Međutim, priznao je da su ga uznemiravali pogledi drugih, zbog čega se povlačio od ljudi i vodio usamljenički život.

U istoj emisiji, Pol je priznao da mrzi nadimak “Papa Štrumpf”. 

Naravno, sve zavisi od toga ko to kaže. Ako mu dete pritrča i nazove ga Tata Štrumpf, Pol će se iskreno nasmejati. Ali drugačije shvata kada ga odrasli tako zovu.

Printscreen/Youtube

 

Tužan kraj života Pola Karasona

Nažalost, poslednje godine Pavlovog života bile su veoma tužne. Teško je pronalazio posao, raskinuo je sa verenicom i bio je hronično bolestan. Imao je rak prostate i probleme sa srcem.

2012. godine Pol je izgubio dom i morao je da se vrati iz Kalifornije u rodni Vašington, gde je živeo u skloništu za beskućnike. U septembru 2013, Pol je umro od srčanog udara u bolnici u Vašingtonu. Imao je 62 godine.

BONUS VIDEO

Read More