Zbog bizarnog razloga Sonja je otišla na transplataciju kose: Napadaju je, a ona kaže da je nije sramota

Posle godina nesigurnosti, konačno se odlučila na transplantaciju kose koja je koštala 3.000 evra

Sonja van der Berg (33) iz Holandije odlučila je da se podvrgne operaciji nakon godina brige za svoje veliko čelo. Od tinejdžerskih godina, kaže, uvek je bila samosvesna oko svog izgleda i starala se da kosa prikrije njene nesigurnosti. Čak se plašila i vetra jer se plašila da joj pramenovi „otkriju” čelo.

Tokom godina, Sonja je počela da pretražuje internet za lečenje njenog problema. Konačno se odlučila na transplantaciju kose koja je koštala 3.000 evra i sada se posle šestočasovne procedure oseća sigurnije i bolje nego ikad. Sada želi da “razbije tabu” o ženama koje su imale ili nameravaju da se leče, i nada se da će pokazati da nema čega da se stidi.

„Uvek sam želela da idem na transplantaciju kose jer mi je visoko čelo uvek smetalo. Prošle godine sam počela da tražim na internetu načine da smanjim čelo, ali sam znala da bi mi operacija smanjenja čela bila previše drastična.“ Sonja u početku nije znala da je transplantacija kose namenjena i ženama koje imaju taj problem. Priznala je da je “iznenađena” da tretman ne može pomoći samo ženama kod opadanja kose, već i kod većeg čela, piše Dejli star.

Uzbuđena mogućnošću da bi procedura bila uspešna, Sonja je kontaktirala nekoliko klinika i bila je oduševljena kada su joj rekli da ima dovoljno „donorske kose“ za nastavak. Dlake na potiljku su joj jedna po jedna ubačene u skalp kako bi se stvorila iluzija manjeg čela. Iako je posle operacije imala otok koji je potpuno ukočio, već petog dana osetila je da se „vraća u normalu”. Čim se Sonja pogledala u ogledalo, „zaljubila se” u transformaciju. „Toliko je suptilno da većina ljudi i ne primećuje“, priznala je. „Ali to je imalo ogroman uticaj na moje samopouzdanje, što je ludo. „Ranije sam uvek imala osećaj da sam nekako gola, na licu, a sada se osećam kako treba. Već mi se sviđaju rezultati. Sada mogu da uredim kosu onako kako želim, što ranije nisam mogla.” Za negu posle operacije, Sonja mora energično da češlja svoju novu kosu. To je tako da se protok krvi dovoljno stimuliše da ukloni presađene dlačice.

Sada, 10 meseci nakon svog iskustva koje je promenilo život na operacionom stolu, Sonja želi drugim ženama uliti samopouzdanje da idu na transplantaciju. Dokumentovala je svoj proces transplantacije kose kako bi uhvatila realnost tretmana i njegovih posledica.

U svetlu svog uspeha, Sonja je osnovala kompaniju za pomoć drugim ženama koje žele transplantaciju kose. Ona ih čak prati u Istanbul na lečenje. Sonja, kojoj je urađena transplantacija u Holandiji, već se pridružila dvema ženama na njihovom putovanju u Istanbul, koji je poznat kao „svetska prestonica transplantacije kose“. Takođe je savetovala 15 drugih žena koje planiraju da idu u Tursku na transplataciju kasnije ove godine. „Dobila sam toliko poruka od žena da imaju istu nesigurnost i veoma su stidljive i da se stide svoje kose i čela. Zašto da se stidiš toga? Pa sam mislio da ako ovo objavim mogu pomoći mnogim ljudima. Prihvatajući ove nesigurnosti, možete učiniti nešto u vezi s njima što je na kraju bolje za sve. Što više žena to može da pokaže, to bolje“, rekla je Sonja.

„Svi znamo da je to vrlo uobičajeno za muškarce, ali i za žene, u tome nema ničeg sramotnog. Sonja je nastavila: „Deljenjem informacija o ovome, žene koje imaju iste nesigurnosti će konačno moći da urade nešto povodom toga ako žele. „Naravno, to je njihov izbor. „U redu je prikazati se na krhkiji i manje ‘Instagram savršen’ način. Zaista je važno istaći da nismo savršeni. I ne treba da želite da budete savršeni, ali ovo bi vam moglo pomoći da se osećate lepo“, zaključila je ona.

BONUS VIDEO

Read More