Vladanka je ušla u izbor za najbolju kuvaricu Amerike: Amerikance je OSVOJILA jednim srpskim jelom iz Valjeva, zbog Srpkinje jedu ZDRAVU hranu umesto BURGERA

Američki magazine “Bon Appetit” birao je najbolju domaćicu Amerike (“Favorite Chef in America”). Vladanka Vlada Vladić, poreklom iz Bijeljine, promoterka srpske kuhinje u SAD i bivša najbolja domaćica Amerike, ušla je u uži izbor za pobednika

Rođena je u selu Međaši kod Bijeljine, završila je Medicinsku školu u Beogradu, a Vojnu školu u Rajlovcu. Radila je u Vazduhoplovnom zavodu u Batajnici, ali se 1989. odselila u SAD. U Floridi je 1993. sa mužem otvorila dva restorana. Kada su ih prodali preselili su se u Kaliforniju 1998. i otvorili građevinsku firmu. Kao udovica danas živi sa svojom decom Mikaelom i Markom.

Vlasnik je firme “Seme života” (“Vlada’s Seeds of Life”), koja promoviše zdravu hranu i ishranu u čitavoj Americi. Amerikanci su prepoznali tu njenu želji i podržali je. Pre desetak godina projekat ove Srpkinje prihvaćen je na državnom nivou, pa je Vlada Vladić posle šest godina rada postala zvanični promoter pravoslavne kuhinje.

– Posvetila sam se kulinarstvu, jer je gojaznost mladih u SAD postala društvena bolest broj jedan, sa visokom stopom smrtnosti. Kao zdravu hranu ponudila sam srpska kašasta jela, pre svega kačamak, potom proju i sve vrste naših pita. Moje recepte kombinujem sa ruskim, italijanskim, azijskim jelima. Imam sreću da su Amerikanci prepoznali moj napor i da me podržavaju – kaže Vlada Vladić, koja u svojoj bašti uzgaja američko i srpsko povrće.

I srpsku lozu je zasadila u svom dvorištu u Kaliforniji da bi mogla za Amerikance da proizvodi čuvenu crnogorsku rakiju.

Četvorostruki je šampion dečje kuhinje u Americi, a njene obrazovne TV emisije i spotove gleda više miliona Amerikanaca. Glavni degustatori na njenom sajtu su njena deca Mikeala i Marko, majka Marica, tetka Milkica i rodbina.

Zvanje “Majstora varjače” osvojio je njen recept pečenih babura iz Valjeva i crvene vranjanske paprike, koje se sa povrćem i limunom pretvaraju u hranljivu salatu za mališane.

– Za moje kulinarstvo Amerikanci su rekli da je zaboravljena umetnost kuhinje. Spremam po starim srpskim receptima jela sa puno pravog voća i povrća, domaćim testima, mlekom i mesom, koje kod starijih Amerikanaca bude sećanja na prošlost, kada se u SAD jela zdrava hrana – otkriva nam svoju kulinarsku tajnu Vlada Vladić, koja je vlasnik šest titula najbolje američke domaćice i kuvarice.

Pre dve godine, tokom posete Srbiji, snimila je serijal reportaža o lepotama naše zemlje i o slastima srpske kuhinje. Reportaže se i danas prikazuju na čak 223 lokalnih televizija SAD i na jednom nacionalnom kanalu.

Vladanka Vladić na takmičenju magazina “Bon apetit” učestvuje u polufinalu sa još trideset takmičarki. Prihvaćena je kao Amerikanka srpskog porekla koja se bavi kulinarstvom, domaćinstvom, ali i obrazovanjem mladih majki i dece za borbu protiv gojaznosti.

– Jako sam srećna što se mojoj organizaciji kao donatori i saradnici sve više pridružuju američki Srbi, što doprinosi afirmaciji i ugledu našeg naroda. Srećna sam i kada na glasanju vidim imena naših ljudi, jer me oni približavaju otadžbini i zavičaju”, iskrena je Vlada Vladić za “Serbian Times”

Ona i njena porodica žive u Temekuli u Kaliforniji. Sa ponosom ističe da njenoj deci prija boravak u BiH i Srbiji i to je, kako kaže, za Mikaelu i Marka najlepša bajka. Zato i planiraju novu posetu Bijeljini i Beogradu.

BONUS VIDEO

Read More