Pravilo 30 sekundi spasava život: Ruski stručnjak propisao mere opreza kraj vode koje je važno zapamtiti

Dmitrij Orlov, ruski stručnjak i autor koncepta bezbednosti dece, podelio je sa čitaocima portala mejl.ru pravilo 30 sekundi koje bi svaki roditelj koji ide s detetom na more, reku, jezero, ali i na bazen trebalo da zna.

Pre svega, odrasla osoba koja čuva dete mora da ima takav položaj da u svakom trenutku može da dođe do deteta u roku od 30 sekundi. Takođe, decu bi trebalo proveravati na svakih 30 sekundi. A evo dodatnih pravila:

* Jedna odrasla osoba može čuvati najviše dvoje dece.

* Odrasla osoba koja brine o detetu u vodi ne sme da pije alkohol i mora da zna da pliva.

* Onaj ko brine o detetu koje je u vodi trebalo bi da poznaje osnove prve pomoći.

* Ne oslanjati se na druge odrasle osobe koje su u blizini, jer su oni možda zauzeti posmatranjem svoje dece i neće primetiti znake davljenja tuđeg deteta.

* Ne oslanjajte se na šlaufe i ostala pomagala za održavanje na vodi, jer se može desiti da ispuste vazduh ili se probuše a da to ne primetite odmah.

* Kada ste na bazenu ili plaži, odložite telefon da ne biste došli u iskušenje da ga koristite. Vreme koje je potrebno za proveru tekstualne poruke je dovoljno dugo da se dete udavi.

* Naučite svoje dete ovih pet pravila: nema trčanja, nema ronjenja u plićaku, nema guranja, nema potapanja druge dece i nikada se ne ide u vodu bez nadzora odrasle osobe.  

Read More