Kako se pravilno pere šareni veš? Svi prave jednu grešku i zato ostaju bele fleke po njoj

Ako se i vama na šarenom vešu pojavljuju bele fleke moguće je da i vi grešite u jednoj stvari

Prilikom pranja veša veoma je važno da ga pravilno odvojite šareni veš i beli veš i ne samo to. Najbolje je da se tamne stvari peru sa tamnim stvarima, a svetlije sa svetlim. 

Veš

Shutterstock

 

U teksas nikada ne bi trebalo da se dodaje omekšivač, jer se njime tkanina može oštetiti i razvući. Ipak, ovo nije jedini materijal koji ne trpi omekšivač i jake praškove.

Tokom pranja jakni i drugih debljih tkanina takođe ne treba koristiti omekšivač. Ono o čemu bi trebalo da vodite računa je i količina praška i omekšivača koju koristite.

Nema potrebe da sipate više od preporučene doze. Postoji mogućnost da se on onda neće dovoljno isprati ili da će ostaviti bele tragove na garderobi.

Veoma je važno i poštovati propisane temperature na kojima se pere odrđen veš.

Beli veš morate prati na visokim temperaturama sa pretpranjem. Najbolje je na 90 stepeni. Šareni veš perite na temperaturi od 30 do 50 stepeni. Tamnu odeću, teksas i crno perite na temperaturi od 60 stepeni. Jorgane, ćebad, zavese, svilu i vunu perite na 30 stepeni.

Veš

Shutterstock

 

Ono što vam može skratiti vreme i olakšati posao jeste da pratite etikete na garderobi. Na njima je uvek naznačeno na koliko stepeni treba oprati taj komad.

Takođe je važno da stvari, pogotovu one sa nekom aplikacijom na sebi, pre pranja okrenete na naličje kako ne bi došlo do oštećenja.

Read More