Da li spavate na desnoj strani? Doktor objašnjava da to može imati negativne posledice po naše zdravlje

Nepravilno korišćenje jastuka i ležanje u pogrešnij pozi može imati negativan uticaj na naše telo i organizam

Čućete razne teorije o spavanju i da određene poze nisu dobre za naše zdravlje. Po rečima stručnjaka, spavanje na stomaku nije poželjno, jer osim što izaziva pritisak na stomak, refluks kiselinu, opterećuje kičmu, glavu i vrat i to može dovesti do niza tegoba prema istraživanju klinike Majo. Doktor Karan Raj, koji je aktivan na Tik-toku, kaže da način na koji spavamo može biti ključan za naše zdravlje. 

Spavanje

Shutterstock

 

On se oglasio na društvenoj mreži Tik-tok, nakon što se među influenserima raširila tvrdnja kako limunov sok pomaže kod refluksa kiseline. Da bi dokazao kako je ta tvrdnja pogrešna i da ljudi to ne pokušavaju, u snimku je iskoristio vodeni balon, koji je stavio na dno flaše i koji je bio okrenut naopačke, odnosno prema dole.

 Kako je objasnio, balon ovde predstavlja stomak, voda želudačnu kiseliju, a flaša mu je poslužila kao jednjak. Tu gde se sastaju balon i flaša, lekar je nazvao sfinkter jednjaka, koji je objasnio kao neku vrstu ventila koji se nalazi između jednjaka i želuca kako bi sprečio da se sadržaj vrati nazad. Objasnio je da je to upravo refluks kiseline, ono što izaziva gorušicu, a nekada i upali grla. Kod onih kod kojih he Sfinkter lavabiji sadržaj iz želuca će da se povuče. 

– Stomak se prirodno savija na levoj strani, a želudac i njegov sadržaj se nalaze nešto niže. Ovo otežava vraćanje sadržaja u jednjak, što znači da ćete imati manje šanse za refluks kiseline. Ukoliko spavate na desnoj strani, stomak i njegov sadržaj se nalaze malo više od najnižeg dela sfinktera i onda su šanse za refluks veći – objašnjava on u Tik-tok videu.

On je poručio svima koji pate od ovog zdravstvenog problema da izbegavaju spavanje na desnoj strani, da izbegavaju ravno ležanje, čak i spavanje samo sa jednim jastukom. Kako Haf Post prenosi, doktor napominje da je i korišćenje dva jastuka prihvatljivije, jer će podići vašu glavu tako da gravitacija ide u vašu korist.

Read More