Kraljica nafte i verna podrška Novaku Đokoviću: Ubavka Mitić ostvarila "američki san", a sad kaže "Zapad nije za svakog"

Odrasla sam u Jugoslaviji, uz vrlo stroge roditelje. Završila sam Prvu beogradsku gimnaziju i upisala medicinu, ne zato što sam medicinu volela već zato što su tata i mama to želeli

Ubavka Mitić, danas Rebeka Mekdonald, u 22. godini stigla je u Kanadu, pre nešto više od trideset godina. Danas ima biznis vredan dve milijarde dolara, a u Torontu izgradila crkvu sličnu Studenici.

Rođena je 1953. godine kao Ubavka Mitić, ali u svetu je poznata kao Rebeka Mekdonald iz Kanade. Ona je vlasnica kompanije koja se bavi trgovinom gasa, a na poziv Novaka Đokovića ušla je u savetodavni odbor PTPA, (Asocijacije profesionalnih tenisera). U svojevrsnoj ispovesti, jednom prilikom je pred TV kamerama, otkrila do tada nepoznate detalje o sebi.

“Devojčica Ubavka Mitić otišla je u Kanadu i postala Rebeka Mekdonald. Bio je to trnovit put. Mnogo je teže nego što mladi misle. Zapad nije za svakog. Bio je to avanturizam. Kada ste mladi puno ne razmišljate. Nikada nisam zažalila. Opstati na Zapadu je veoma teško. Ponosim se što sam Kanađanka srpskog porekla”, rekla je ona.

Podsećanja radi, zvanično osnovana 2021. godine, “PTPA je udruženje profesionalnih tenisera, koje se bavi izazovima igrača i utiče na pošteniju raspodelu posla u svetu profesionalnog tenisa”, navodi se na sajtu organizacije, koja je uznemirila vrh ATP-a.

Rebeka je osnivač kompanije “Just Energy Group Inc” u Torontu, bila je predsednik i izvršni direktor pre nego što je 2007. godine postala izvršni predsednik. Još 1989. godine, Rebeka je osnovala “Energy Marketing Inc”, 1995. “Atlantic Power”, a zbog poslovnih poduhvata nazivali su je “srpskom kraljicom nafte i gasa”, jer se njeno bogatstvo procenjuje na dve milijarde dolara.

Pokretač je žestoke podrške ženama u poslu, šest godina zaredom proglašena je za vodeću kanadsku preduzetnicu prema časopisu “Profit”. Osnivačica je Centra za artritis i autoimune bolesti u bolnici Maunt Sinaj u Torontu, bila je i potpredsednik Upravnog odbora bolnice Maunt Sinaj, ali i član upravnog odbora Kraljevskog muzeja Ontario.

Ima počasnu diplomu na Univerzitetu u Viktoriji i strastveni je ljubitelj tenisa i pobornik sporta širom sveta, a posebno joj je drag Novak Đoković, sa kojim je proslavila i osvajanje US Opena. Ona je bila u loži i pomno pratila put srpskog tenisera ka trećoj tituli na ovom prestižnom turniru. Rebeka je za magazin Biznis pričala i o svom radu sa fondacijama “Ana i Vlade Divac” i “Novak Đoković”.

“U obe te fondacije imam poverenje i volim ih kao ljude. Oni su dobri ljudi, žele da pomognu svom narodu i to vrlo cenim kod njih. Poznajem mnoge slavne ličnosti i meni nije bitno da li je neko slavan ili ne, već kakav je čovek. Zvezde dolaze i prolaze, a ljudi ostaju. Ali Srbi u svom karakteru imaju nešto što nigde nisam videla u svetu – sve će vam oprostiti sem uspeha. To ne mogu da shvatim”, rekla je ona jednom prilikom. Za TV Hram, svojevremeno je opisala najveću avanturu, koja je prerasla u poslovnu imperiju.

“Devojčica Ubavka Mitić otišla je u Kanadu i postala Rebeka Mekdonald. Bio je to trnovit put. Mnogo je teže nego što mladi misle. Zapad nije za svakog. Bio je to avanturizam. Kada ste mladi puno ne razmišljate. Nikada nisam zažalila. Opstati na Zapadu je veoma teško. U biznis sam ušla jer je moj pokojni muž rekao da ne mogu da uspem. Ja sam jako tvrdoglava, imamo mi svoj inat. To sam uradila da mu pokažem da je moguće. Ponosim se što sam Kanađanka srpskog porekla”, rekla je ona i dodala:

“Svi su mi rekli da nemam nikakve šanse jer to žene ne rade u Kanadi. Ni u porodici nisam imala podršku. Vrlo malo sam znala o biznisu, ali vremenom sam naučila, vrata sam vrlo teško otvarala, ali prednost je moja bila ta što sam ovde podignuta. I danas provodim puno vremena sa mladim devojkama i ženama jer mi mnogo smeta kada svi u Severnoj Americi krive muškarce za neuspeh žena. Žena mora da stane baš kao i muškarac iza onoga što želi da uradi. Mene je Srbija više pripremila za Zapad nego sam Zapad”, govorila je Rebeka, koju je zabolela nesloga među Srbima.

Read More