Sa 29 godina ga je zaboleo mali prst: Od tad kreće glumčeva borba sa neizlečivom bolešću, a sada postaje sve gore

Zvezda filma „Povratak u budućnost“ Majkl Džej Foks već tri decenije muči muku  sa Parkinsonovom bolešću, koja ga je sputavala da radi ono u čemu je najbolji. 

Prvi simptom koji je ukazivao na njegovo loše zdravstveno stanje jeste trzaj u malom prstu.  U to vreme, 1991. godine radio je na snimanju filma „Doc Hollywood“ i kako kaže, nije previše obraćao pažnju na tremor koji je osećao. Međutim, ubrzo se pojavilo jače drhtanje, ukočenost u kukovima i trnci u stopalima.

Imao je čak i operaciju mozga kako bi sprečio podrhtavanje tela, a posle je ponovo morao da uči da uči da hoda, pa završio s polomljenom rukom. Ali to nije sve, njegovo stanje se kasnije pogoršalo, pa je shvatio da je njegova sposobnost pamćenja takođe oslabljena. 

Fondacija Majkla Džeja Foksa, koja se bavi istraživanjem Parkinsonove bolesti, navela je da su simptomi stanja drugačiji za svakoga. Tri glavna simptoma ove bolesti su premor, ukočenost mišića i usporeni pokreti.

– Iako oni koji imaju Parkinsonovu bolest ne doživljavaju sva tri simptoma, usporenje pokreta je uvek prisutno – navodi se u ovoj fondaciji, a ovo su još neki, manje poznati simptomi:zatvor, nizak krvni pritisak, erektilna disfunkcija, smanjen libido, problemi sa znojenjem, problemi sa urinom.

Parkinsonova bolest utiče i na to kako se osećate i razmišljate. Mogu se pojaviti problemi sa pamćenjem, kao i depresija i anksioznost.

– Moje kratkoročno pamćenje je pogođeno. Uvek sam imao sjajnu veštinu za memorisanje. Ipak, imao sam neke ekstremne situacije u kojima su poslednjih nekoliko poslova obustavljeni, jer su mi delovi teksta bili teški zbog reči koje je trebalo zapamtiti – rekao je Foks 2020, prenosi „Express.uk“.

Read More