Svrbi, a izgleda kao ujed komarca: U beogradskim školama se pojavila šuga, evo koji su simptomi

Najčešće na pregibima, butinama, može biti zahvaćen i genitalni predeo, lice i vrat budu pošteđeni, ali kod dece ima i tuda

U jednoj beogradskoj školi nedavno je zabeležen slučaj šuge, što je izazvalo reakciju Zavoda za javno zdravlje koji je pružio smernice o postupanju u takvim situacijama.

Pedijatar Saša Milićević je jutros za televiziju Pink objasnio da šuga nije retka pojava i da se pojavljuje kontinuirano, sa promenljivom učestalošću. To stanje uzrokuje grinja poznata kao šugarac, koja prodire kroz kožu, polaže jaja, a nakon inkubacije larve se razvijaju, što na kraju dovodi do pojave klasičnih simptoma šuge.

šuga

Shutterstock

 

“Te promene su kao bubuljice, ujedi komaraca. Najčešće na pregibima, butinama, može biti zahvaćen i genitalni predeo, lice i vrat budu pošteđeni, ali kod dece ima i tuda. Noću najviše svrbi, ili kada se tuširamo toplom vodom”, priča doktor.

Inkubacija traje od dve do tri nedelje, otkrio je pedijatar.

“Treba bar desetak sekundi da bude kontakt. Terapija je u vidu masti sa sumporom. Pet dana se mažete, nema kupanja. Brzo se to leči. Sumprone masti znaju da iritiraju kožu često”, priča doktor Milićević.

Read More