Sedam namirnica koje grade mišiće: Imaju više proteina od jaja

Biljni izvori proteina, kao što su žitarice i semenke, mogu pružiti potrebne hranljive materije i zadovoljiti dnevne potrebe za proteinima

Iako je meso najlakši način za unos proteina, postoji mnogo drugih izvora za one koji ne žele ili ne mogu konzumirati meso. Biljni izvori proteina, kao što su žitarice i semenke, mogu pružiti potrebne hranljive materije i zadovoljiti dnevne potrebe za proteinima.

Sočivo: Raznovrsnost i hranljivost

Sočivo dolazi u različitim varijantama – crveno, žuto, crno, smeđe i zeleno. Nemojte se zavarati njegovom malom veličinom; sočivo je veoma hranljivo. Kuvano sočivo sadrži do 25 grama proteina na 100 grama, čineći ga odličnim izvorom proteina za vegetarijance.

Soja: Fleksibilnost u pripremi

Soja je veoma bogata proteinima, sa do 39 grama proteina na 100 grama kuvane soje. Kao fleksibilna namirnica, može se koristiti za pripremu raznovrsnih jela, uključujući salate, glavna jela i međuobroke.

Semenke bundeve: Energetska bomba

Semenke bundeve su izvrstan izvor proteina i minerala poput cinka, fosfora i magnezijuma koji povećavaju energiju. Oko 9 grama proteina može se dobiti iz 30 grama semenki bundeve, što je više nego što sadrži jedno kuvano jaje.

Grčki jogurt: Probiotska moć

Grčki jogurt je odličan izvor probiotika i pomaže vam da se duže osećate sitim. U pakovanju posnog grčkog jogurta od 170 grama nalazi se 17 grama proteina, čineći ga idealnim izborom za doručak ili užinu.

Čija semenke: Nutritivni dragulj

Dvije kašike čija semenki sadrže 5 grama proteina. Čija semenke su takođe bogate linolenskom kiselinom, omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, kalcijumom i gvožđem, pružajući širok spektar zdravstvenih koristi.

Kinoa: Kompletan biljni protein

Na 100 grama kuvane kinoe dobija se čak 14 grama proteina. Kinoa je neuobičajeno kompletan biljni protein jer sadrži sve potrebne aminokiseline. Njena dodatna prednost je brza priprema, za svega nekoliko minuta.

Grašak: Podrška za srce i probavu

U 100 grama graška nalazi se 5,42 grama proteina, dok 5,7 grama vlakana podržava zdravlje srca i probave. Grašak je pristupačan i lako dostupan izvor proteina koji se može koristiti u raznim jelima.

Ovi biljni izvori proteina mogu biti odličan dodatak ishrani onih koji traže alternativne načine za unos proteina, osiguravajući sve potrebne hranljive materije bez konzumacije mesa.

Read More