Vežbanje povećava šanse ženama da zatrudne

Ilustracija Foto: Pixabay/5132824

Doktorka Gabriela Mena i njene koleg sprovele su analizu 18 studija reproduktivnog zdravlja i procenile kako fizička aktivnost utiče na plodnost žena, preneo je nedavno ruski portal Rossia 24. Radove koje su analizirali objavljeni su u periodu od 2000. do 2018. godine.

Pokazalo se da su one žene koje su vežbale i one koje su lečene od neplodnosti standardnim metodama (na primer, stimulacijom ovulacije hormonskim i IVF) imale približno jednake šanse da zatrudne.

„Ovo sugeriše da fizička aktivnost može biti jednako efikasna kao i najčešće korišćene metode lečenja neplodnosti. Vežbe mogu biti pristupačna alternativa ili dodatak ovim veoma skupim metodama lečenja“ navela je dr Mena.

Takođe se pokazalo da su fizički aktivne žene sklonije da zatrudne nego žene koje se ne bave sportom i ne leče se zbog neplodnosti. Istina, stručnjaci još uvek ne mogu da odrede koje fizičke aktivnosti najefikasnije povećavaju verovatnoću začeća.

„U pregledanim studijama opisani su različiti tipovi fizičke aktivnosti. Čak je i povećanje broja koraka dnevno poboljšalo reproduktivno zdravlje žena“, objasnila je Gabriela Mena. Prema njenom mišljenju, kombinacija aerobnog treninga i treninga snage može biti korisna za poboljšanje reproduktivnog zdravlja.

Međutim, kako navodi ruski portal, biće potrebno više istraživanja kako bi lekari mogli da savetuju žene sa problemima plodnosti na određenom tipu vežbi. Pored toga, istraživači nameravaju da odrede optimalni intenzitet i trajanje nastave, pre nego što daju preporuke.

Original Article