Vežbe za stomak žene za svaku životnu dob

kako zategnuti stomak najbrže

Svaka žena kojoj je stalo do svog fizičkog izgleda i vodi relativno zdrav način života, zna vrlo dobro da pravilno balansirana ishrana sama po sebi nije dovoljna za vitku liniju, već su joj nephodne vežbe za stomak i struk, koje se trebaju praktikovati svakodnevno. Nagomilano salo oko stomaka velikom delom utiče i na naše samopouzdanje i čini nas stalno nezadovoljnim i neraspoloženim – vreme je da to promenite.

Nedostatak fizičkih aktivnosti nikada nije dobar, bez obzira koliko se zdravo hranimo i vodimo računa, stoga ako ste zakoračili u četrdesete, pedesete ili šezdesete godine života, ostanite sa nama jer smo vam pripremili najbolje vežbe za zatezanje stomaka, zadnjice i butina. Ovi izvanredni ženski trbušnjaci namenjeni su za svaku životnu dob.

Zašto su nam vežbe za zatezanje stomaka potrebne

Većina žena želi ravan, zategnut stomak, a masno tkivo, koje se godinama akumulira u ovom delu tela, predstavlja jedan od glavnih izvora nezadovoljstva i nesigurnosti zbog fizičkog izgleda. Tokom mladosti, priliv estrogena stimuliše telo da zadržava zaštitno masno tkivo na kukovima i butinama zbog priprema za trudnoću. Tako da su vežbe za stomak u dvadesetim godinama itekako poželjne.

Ukoliko se u kasnijem periodu previše ugojite, naročito tokom drugog stanja, sve su šanse da vam se salo nagomila u predelu struka, što nije dobro za sve ono što sledi u zrelijem životnom dobu. Stoga, počnite na vreme razmišljati kako zategnuti stomak već nakon porođaja.

Tokom četvrte i pete decenije života, zbog prirodnog pada nivoa estrogena, rezerve masnog tkiva skupljaju se i zadržavaju baš na mestu na kom ih najmanje želimo – na stomaku. Telo ovde zadržava masti zato što su lako i brzo dostupne kao izvor energije, što je evolutivna zaostavština iz perioda kada su se ljudi na ovaj način pripremali za periode nestašice hrane.

Baš zbog toga žene bi trebale da rade vežbe za stomak i struk u svakom životnom dobu, ako žele biti zdrave i lepe i pre svega zadovoljne sobom.

Koji su zdravstveni rizici od velikog stomaka

Gubitak mišićne mase je još jedan faktor što doprinosi nagomilavanju masnog tkiva na stomaku. Od 30. godine, žene koje vode sedentarni način života, mogu da gube dva do tri kilograma mišića u svakoj životnoj deceniji. Ova pojava usporava metabolizam za dva do četiri odsto svakih deset godina, što uzrokuje lagano uvećanje telesne mase,i to čak i ukoliko se ne uvećava broj konzumiranih kalorija tokom dana, sama činjenica da ne vežbate je dovoljna.

Inače, velik stomak nije samo estetski problem već može biti pokretač različitih zdravstvenih problema. Ispod uočljivog i opipiljivig sala krije se nevidljivo visceralno masno tkivo, koje oblaže unutrašnje organe.Ova vrsta opasnog tkiva proizvodi hemijske materije koje izazivaju štetne upalne procese u organizmu i povećavaju rizik od pojave srčanih oboljenja, dijabetesa, čak i kancera i drugih teških bolesti.

Ipak, dobra vest, koju potvrđuju i naučnici, jeste to što smanjivanje obima struka za samo pet centimetara otklanja ovaj rizik u velikoj meri, a u tome će vam najbolje pomoći vežbe za stomak i struk, koje trebate prilagoditi svojim godinama.

Vežbe za stomak za žene u četrdesetim godinama

Postoje velike šanse da ste već u vašim četrdesetima primetili neznatno uvećanje sala na stomaku. Ono se javlja zbog početka opadanja nivoa estrogena, što je karakteristično za prvu fazu perimenopauze, kada se metabolizam usporava, ali samo ako ne radite vežbe za stomak i struk redovno. Stres takođe doprinosi ovoj situaciji, jer pojačana tenzija izaziva oslobađanje kortizola, a to opet uzokuje taloženje veće količine visceralnog masnog tkiva.

Koji su rizici po zdravlje?

Smanjena gustina kostiju na prvom mestu. Naučnici su otkrili da uvećanje sala na stomaku povećava rizike od nastanka osteoporoze. Nadalje, veće koncentracije visceralnog masnog tkiva snižavaju nivo hormona rasta i faktora rasta 1 (dejstva sličnog insulinu), koji su važni za održavanje zdravlja kostiju.

Pripremili smo vam i tri odlične vežbe za stomak, koje trebate raditi svaki dan:

  • najbolje vežbe za stomak nakon 40 godVežba broj  jedan: Započnite vežbu u položaju tela kao za klasični sklek. Zatgenite Vaše stomačne mišiće i privucite desno koleno ka gore prema grudima. Ponovite isti pokret levim kolenom (samo jedno ponavljanje). Izvedite ukupno 10 ponavljanja.
  • Druga: Ležite na levi bok, i to tako da sa laktom budete u istoj liniji sa ramenom. Zategnite stomačne mišiće i podignite poviše kukove sa poda tako da Vam telo bude u ravnoj liniji. Podignite zatim desnu nogu i zadržite je u vazduhu ravno 10 sekundi. Ova vežba za zatezanje stomaka, ponavlja se tri puta na obe strane tela.
  • Treća: Zauzmite pozu za sklek i oslonite se laktovima na pod. Ispružite desnu ruku. Spustite je i ponovite isti pokret levom rukom. Spustite je i podignite desnu nogu s poda. Spustite je i podignite levu nogu s poda. To je jedno ponavljanje. Izvedite tri ponavljanja kod ove vežbe za stomak i struk.

Kako do ravnog stomaka u pedesetima

Veliki pad nivoa estrogena u ovoj životnoj deceniji (u menopauzi) obično prati i zaokrgljenost stomaka. Zapravo, u prvih nekoliko godina nakon menopauze žene se ugoje oko 5 kg, od čega većina završi na području struka. Osim toga, umanjenje polnih hormona kod mnogih žena rezultira nedostatkom sna, zbog čega se neminovno javljaju umor i hormonska neravnoteža, što može dodatno pojačati apetit.

Insulinska rezistencija je dosta česta

Ulazak u petu deceniju života povećava rizik od pojave rezistentnosti na insulin, što je ozbiljno stanje u kom organizam proizvodi više insulina nego što je potrebno. Višak ovog hormona u telu izaziva zadržavanje veće količine sala i pojačava apetit, upravo su vežbe za zatezanje stomaka najbolja prevencija. Postoji i dvostruki rizik, a to je da uvećanje sala na stomaku povećava rizike od insulisnke rezistencije, što može prouzrokovati dijabetes.

Slede i tri najbolje vežbe za stomak, namenjene ženama u ovom dobu:

  • Prva: Ležite na leđa i podignite ispružene noge (direktno iznad kukva). Zategnite stomačne mišiće i podignite kukove desetak centimetara od poda. Polako spuštajte kukove, a onda i noge, na pod. Izvedite od 8 do 12 ponavljanja.
  • Vežba dva: Ležite na leđa, podignite savijena kolena iznad kukova. Sklopite ruke na potiljku i podignite ramena (lopatice) s poda. Povucite desno rame prema levom kolenu dok ispravljate desnu nogu. Zamenite strane tela da biste kompletirali ponavljanje ove vežbe za stomak. Izvedite od 12 do 16 ponavljanja.
  • Treća: Stanite levim stopalom na blok za jogu.Zategnite stomačne mišiće i postavite desno stopalo na unutrašnju stranu lista leve noge. Podignite ruke iznad glave. Ostanite u ovom položaju dok ne udahnete i ne izdahnete 10 puta. Ponovite vežbu drugom stranom tela.

Kako imati ravan stomak u šezdesetima

lako je nivo estrogena možda isti kao i tokom pete decenije, i dalje gubite mišićnu masu zbog prirodnog procesa starenja.To nadalje usporava metabolizam, a rizik stvaranja sala na stomaku i dalje ostaje. Osteoporoza može biti još jedan mogući razlog što stomak deluje zaokrugljeno. Gubitak koštane mase uslovaIjava smanjenje visine, a budući da se tako smanjuje i prostor za unutrašnje organe, stomak postaje izraženiji, stoga radite vežbe za stomak prilagođene vašoj generaciji.

Pojačani upalni procesi u telu

U ovoj životnoj dobi, salo na stomaku može uzrokovati veći broj upalnih procesa u organizmu, što povećava rizik od sračnih oboljenja i dijabetesa. Bolovi u kolenu su takođe česti. Prekomerna telesna težina vrši dodatni pritisak na zglobove, a naročito kolena, što dovodi do pojave bolova i ograničene pokretljivosti.

Najbolje tri vežbe za stomak i struk:

  • Prva: Ležite na leđa i savijte kolena iznad kukova, a ruke postavite uz telo. Podignite ramena s poda. Pet puta udahnite i izdahnite kroz nos dok primičete i udaljavate ruke od tela. Ponovite 10 puta.
  • Broj dva: Spustite se „na sve četiri“. Ispružite levu ruku ispred tela u visini uha, kao i desnu nogu iza tela u visini kuka. Zadržite se u tom položaju od pet do osam sekundi. Uradite isto desnom rukom i levom nogom da biste kompletirali ponavljanje. Izvedite osam ponavljanja.
  • Vežba broj tri: Sedite na stolicu i raširite ruke od tela. Izbacite vazduh i malo okrenite torzo nalevo. Udahnite, a potom izbacite vazduh i nastavite da okrećete torzo nalevo koliko možete. Ponovite iste pokrete nadesno da biste kompletirali jedno ponavljanje. Izvedite 20 ponavljanja.

Nadamo se da vam se dopao naš članak, ostaje Vam samo da sprovodite ovaj naučni plan, redovno radite vežbe za stomak i struk, te ostanete vitki i u dobroj fizickoj kondiciji u četvrtoj, petoj i šestoj deceniji zivota!

Pročitajte slične tekstove :