Viljušnjaci, posebni kolačići bez jaja i mleka: Brzi i jeftini za pripremu. Deca će ih obožavati

Viljušnjaci su brzi, slatki puding – kolačići. Oblikuju se tako što se naposletku utisnu viljuškom i time dobiju oblik i šaru. Možete praviti ukus koji god želite – vanilu, čokoladu, jagodu, ili čak mešati… a njihov šarenkast izgled namamiće najviše decu oko stola. Viljušnjaci će za tren oka nestati sa tacne!

viljušnjaci

Za izradu viljušnjaka, potrebno je:

125 g maslaca (margarina)
50 g šećera u prahu
2 kesice vanil šećera
50 g pudinga u prahu (ukus po želji)
135 g mekog brašna

Priprema:

Najpre izvadite iz frižidera maslac ili margarin i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša kako biste lakše radili sa njim. Ako u kesici pudinga nema tačno 50 grama, dodajte brašna do te količine.

U jednoj vangli za mešenje izmešajte sve sastojke i umesite glatko testo. Napravite od testa malo deblji valjak, umotajte u najlon kesu ili providnu foliju, pa ostavite u frižideru da se stegne nekih 30 minuta.

Valjak secite na kolutove iste debljine. Od svakog koluta napravite lopticu i ređajte u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Potom svaku kuglicu pritisnite viljuškom da se formira keksić i dobije šara. Pre utiskivanja šare viljušku umočite u brašno da se ne lepi za testo.

Isti postupak ponavljajte dokle god imate kuglica.

Keksiće pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. U zavisnosti od jačine vaše rerne biće potrebno 8-15 minuta, jer keksići treba da ostanu iste boje kao i pre pečenja. Znači, ako su od vanile treba da budu bledo žute boje.

Pečene keksiće ostavite na rešetku da se hlade. Možete ih i umakati jednim krajem u otopljenu čokoladu, glazuru od čokolade ili ganaž krem.

Keksići budu ukusni i hrskavi i nakon par dana.

stasekuva.com