Visoke temperature negativno utiču na učesnike u saobraćaju

Visoke temperature vazduha negativno utiču na zdravlje stanovnika, a posebno treba da budu oprezni vozači i drugi učesnici u saobraćaju, jer velike vrućine mogu umanjiti pažnju, te tako dovesti do saobraćajne nesreće. Prilikom vožnje najvažnije je praviti pauze i piti velike količine tečnosti, savjetuju lekari.

Vozači i ostali učesnici u saobraćaju, za vreme kada vladaju visoke temperature vazduha, trebaju se pridržavati određenih preporuka lekara koje uostalom važe i za sve građane, bez obzira da li učestvuju u saobraćaju ili ne. Standardne mere zaštite su nošenje pamučne i dovoljno prozračne odeće, koja upija znoj, reguliše i održava telesnu temperaturu, kao i nošenje pokrivala za glavu i sunčanih naočara.

«Periodi odmora su vrlo važni. Treba prekinuti vožnju kada osetimo da nam nije dobro, da smo umorni. Vožnja treba da traje sat do dva, a pauza oko pola sata, pogotovo kada su u pitanju duga putovanja i kada su u vozilu deca», savetuje dr. Snježana Rakovac, specijalista urgentne medicine u Domu zdravlja Tuzla.

Vrlo je važno tokom dana uneti dovoljne količine vode u organizam. Lekari preporučuju da se dnevno unese minimalno deset čaša vode, jer to može sprečiti omaglice, kolapse i glavobolje. Također, treba jesti što laganiju hranu i što više voća i povrća.

«Upozorila bih i na klimatizovane prostore, znači ne treba praviti veliku razliku između temperatura u autu i napolju, jer to može da dovede do raznih zdravstvenih poremećaja», ističe dr. Rakovac.

Toplo vreme najviše utiče na hronične bolesnike, tako se njima preporučuju dodatne mere opreza.