Vitamini brišu bore

MOćNI BORCI IZ KOZMETIčKIH PREPARATA
Vitamini A, C, E, K, B3 i B5 doprinose da koža zablista punim sjajem i da što duže sačuva mladalački izgled.
Vitamini A, C, E, K, B3 i B5 efikasni su u borbi protiv mnogih, kako spoljašnjih, tako i unutrašnjih faktora koji štete koži. Ovi vitamini doprinose da koža zablista punim sjajem. Vitamin A pomaže u borbi protiv bora. Poznato je da bore ne možete sakriti nijednom vrstom šminke. Mnogo je bolje da poboljšate stanje svoje kože koristeći proizvode koji sadrže vitamin A, odnosno retinol. Izbegavajte retinoide koji, iako su efikasni, mogu da izazovu neželjene reakcije poput crvenila kože, pečata na koži i slično.
Vitamini B3 (niacin) i B5 (pantotenska kiselina) su čest sastojak proizvoda za negu kože, jer imaju sposobnost da pomažu u zadržavanju tečnosti. Vitamin B3 je relativno nov sastojak na tržištu, ali predstavlja blažu alternativu proizvodima za piling kože koji sadrže glikolnu i salicilnu kiselinu. Vitamin B5 je najčešći sastojak kozmetičkih preparata i poznat je (zajedno sa vitaminom E) po tome što ima odlična svojstva ovlaživača kože. Takođe, vitamin B5 koristi onima koji imaju osetljivu kožu, a za razliku od vitamina E koji može da iritira kožu, za vitamin B5 nisu zabeleženi slični slučajevi.
Vitamin C (L-askrobinska kiselina) je poslednjih nekoliko godina prvi na listi najpopularnijih sastojaka koji se dodaju kozmetičkim proizvodima. Efikasan je kao antioksidans, odnosno predstavlja prirodnu odbranu protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koji utiču na starenje kože, a javljaju se kao rezultat zagađenja životne sredine, pušenja, izlaganja suncu. Vitamin C može da zaštiti kožu od oštećenja sunčevim UV zracima koje nastaje usled dugotrajnog izlaganja suncu. Ipak, vitamin C ne bi trebalo koristiti bez dobre kreme za sunčanje. Takođe, vitamin C ima sposobnost da podstiče sintezu kolagena, važnog proteina kože koji jača strukturne veze i elastičnost kože.
Vitamin E (alfa tokoferol) je još jedan moćan antioksidans koji se često koristi u losionima i kremama zbog svoje sposobnosti da vlaži kožu. Iako je početno oduševljenje vitaminom E vremenom malo splasnulo, ipak je reč o sastojku za koji je dokazano da zadržava vlažnost kože.
I za podočnjake ima leka
Vitamin K je efikasan u borbi protiv tamnih podočnjaka, pa je preporuka da se nanosi na lice pred spavanje. Takođe, vitamin K je dobar u borbi protiv gubljenja boje u predelu ispod očiju. Takođe, vitamin K prodire kroz pore sve do oštećenih kapilara ili arterija i pomaže u zgrušavanju krvi, sprečavajući na taj način stvaranje tamnih podočnjaka i omogućavajući tkivu da samo zaceli.
Inače, i vitamin C utiče na smanjenje tamnih podočnjaka.