VJEROVALI ILI NE… Samo 12 minuta intenzivne aktivnosti radi čudo za vaše zdravlje! Znanstvenici su oduševljeni!

Foto: Pixabay

MALO, A DOVOLJNO

+
AAA

VJEROVALI ILI NE… Samo 12 minuta intenzivne aktivnosti radi udo za va큄e zdravlje! Znanstvenici su odu큄evljeni!

Autor: Daniela Delale

Kratki naleti vje탑banja imaju vei utjecaj na na큄e tijelo nego 큄to mo탑emo zamisliti. Novo istra탑ivanje pokazuje da je dovoljno samo 12 minuta intenzivne aktivnosti da se znaajno promijene biomarkeri metabolikog zdravlja u krvi ljudi.

Istra탑ivai su analizirali reakcije 411 sredovjenih mu큄karaca i 탑ena na 12 minuta “sna탑ne” tjelovje탑be, utvrdiv큄i da je vje탑ba utjecala na vi큄e od 80 posto metabolita u cirkulaciji u krvi sudionika.

Ovi metaboliti mogu djelovati kao pokazatelji kardiometabolikog, kardiovaskularnog i dugoronog zdravlja, 큄to sugerira da je i kratka aktivnost dovoljna da koristi nekim kljunim biolo큄kim procesima u tijelu.

“Mnogo se zna o uincima vje탑banja na srani, krvo탑ilni i upalni sustav tijela, ali na큄a studija pru탑a sveobuhvatan pogled na metaboliki utjecaj vje탑banja povezivanjem specifinih metabolikih putova s varijablama odgovora na vje탑banje i dugoronim zdravstvenim ishodima,” ka탑e Gregory Lewis, specijalist za zatajenje srca i transplantaciju srca iz ope bolnice Massachusetts (MGH).

“Ono 큄to nam je bilo zapanjujue bili su uinci koji kratki napor vje탑banja mo탑e imati na razinu cirkulirajuih metabolita koji upravljaju kljunim tjelesnim funkcijama kao 큄to su rezistencija na inzulin, oksidativni stres, vaskularna reaktivnost, upala i dugovjenost.”

Jedan od primjera koji su istra탑ivai spomenuli je metabolit glutamat. Povezan je s bolestima srca, dijabetesom i kraim 탑ivotnim vijekom, a u prosjeku je pao za 29 posto, pi큄e Science Alert.

U meuvremenu je metabolit DMGV (dimetilgvanidino valerina kiselina), koji je povezan s poveanim rizikom od dijabetesa i bolesti jetre, pao za 18 posto.

Istra탑ivai su izvijestili o nekim varijacijama u odnosu na spol i indeks tjelesne mase sudionika. Primjerice, bilo je znakova da pretilost mo탑e ograniiti neke od blagodati vje탑banja visokog intenziteta.

Istra탑ivai su pratili i izmjerili ukupno 588 metabolita. Dalje se na isti nain ovdje kori큄tene tehnike mogu koristiti za dobivanje openitije slike neijeg zdravlja iz metabolita koji cirkuliraju u njihovoj krvi.

“Zanimljivo je da je na큄a studija otkrila da se razliiti metaboliti prate s razliitim fiziolo큄kim odgovorima na vje탑banje i stoga mogu pru탑iti jedinstvene potpise u krvotoku koji otkrivaju je li osoba fiziki spremna, na nain na koji trenutni krvni testovi odreuju koliko dobro funkcioniraju bubreg i jetra “, ka탑e kardiolog Matthew Nayor iz MGH.

Podaci za novu analizu izvueni su iz Framingham Heart Study, dugogodi큄njeg istra탑ivakog projekta koji sada pokriva tri generacije ljudi. Kako se zapisi o studiji vraaju u 1948. godinu, istra탑ivai mogu vidjeti kako metaboliki potpisi utjeu na dugorono zdravlje.

Sada postoji sve vea zbirka studija koja pokazuje da ak i malo vje탑banja mo탑e mnogo pomoi. ak i ako se kreete samo sat vremena tjedno, tijelo mo탑e osjetiti korist.

Kretanje i ostajanje aktivnima mogu vam pomoi u borbi protiv raka, pobolj큄ati va큄e pamenje i pomoi vam u gubitku kilograma. Zahvaljujui ovoj studiji i drugima slinima, poinjemo shvaati vi큄e o tome kako vje탑banje poma탑e tijelu na najmanjim mjerilima.

“Poinjemo bolje razumjeti molekularne podloge kako vje탑banje utjee na tijelo i koristimo to znanje za razumijevanje metabolike arhitekture oko obrazaca odgovora na vje탑banje”, ka탑e kardiolog Ravi Shah iz MGH.

“Ovaj pristup potencijalno mo탑e ciljati ljude koji imaju visok krvni tlak ili mnoge druge imbenike metabolikog rizika kao odgovor na vje탑banje i postaviti ih na zdraviju putanju rano u 탑ivotu.”

Istra탑ivanje je objavljeno u izdanju Circulation.

Autor:Daniela Delale

ZADNJE VIJESTI


NEZDRAVI TRENDOVI

PORAZNO ISTRA탐IVANJE! Do 2050. godine 4 milijarde ljudi imat e prekomjernu tjelesnu te탑inu!


MALO, A DOVOLJNO

VJEROVALI ILI NE… Samo 12 minuta intenzivne aktivnosti radi udo za va큄e zdravlje! Znanstvenici su odu큄evljeni!


BLAGODATI PRORODE

SVE SASTOJKE IMATE KOD KUE: Ova ‘bomba’ za jaanje imuniteta pravi se od samo tri sastojka, a napravit ete je za tili as!


NOVA STRATEGIJA

SVIJET SLO탐AN PRVI PUT! Moramo iskorijeniti jedini rak koji je izljeiv ako se otkrije na vrijeme

Komentari
odra탑avaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nu탑no
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
itatelje
za
razumijevanje
te
suzdr탑avanje
od
vrijeanja,
psovanja
i
vulgarnog
izra탑avanja.
Portal
Dnevno.hr
zadr탑ava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
obja큄njenja.Original Article