Voće i povrće koje usporava starenje kože

pixabay.com

Dosta tečnosti, balansirana ishrana, kvalitetan san i vežbanje su osnova zdravog načina života.

Ipak, zbog brzog tempa življenja, često ne uspevamo da se posvetimo sebi, a to bi trebalo da bude prioritet.

Ukoliko biste želeli da povedeta računa o koži, a da to ne podrazumeva samo kozmetičke preparate i posete salonima, postoje namirnice koje zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima utiču na usporavanje procesa starenja kože.

Zeleno povrće – kelj, spanać, blitva

Zeleno povrće jedna je od najboljih namirnica za proizvodnju kolagena.

Blitva, spanać i kelj sadrže neophodne hranljive materije koje mogu da povećaju hidrataciju kože i poboljšavaju elastičnost. Svakodnevnim konzumiranjem poboljšaćete stanje vaše kože veoma brzo.

Šaku spanaća ili list kelja možete stavitu u smuti, napravite salatu sa blitvom i barenim krompirom.

Crveno voće i povrće

U crvenoj boji krije se likopen, vrsta antioksidansa, koji može da poveća kolagen. Zato, crveno voće i povrće je odličan izbor u borbi sa opuštenom kožom.

Probajte da jelima dodate crvenu papriku i paradajz. Ako želite dodatnu zaštitu za svoju kožu, ubacite i malo slatkog krompira, bundeve, pa čak i šargarepe jer su to i dobri izvori antioksidansa koji podstiču bolju proizvodnju kolagena.

Borovnice

U dnevni jelovnik preporučuje se da se uvrste borovnice koje su osim za moždane ćelije dobre i za kožu. One su bogate polifenolom, antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože, podstiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore.

Jabuke

One su bogate vitaminima A, C i E koji štite organizam od slobodnih radikala odgovornih za starenje kože. Takođe sadrže pektin koji poboljšava tonus kože i smanjuje rizik od preuranjenih bora. Preporučuje se da se uzima jedna jabuka na dan.