Vodič za skidanje povišene temperature

Vodič za skidanje povišene temperature 1Foto: Pixabay/Katrina_S

Povišena telesna temperatura je obično odgovor tela na borbu protiv infekcija izazvanih virusima ili bakterijama. Groznica takođe može biti posledica opekotina od sunca ili imunizacije.

Temperaturu može dobiti bilo ko, bez obzira na godine. Osobe sa oslabljenim imunosistemom mogu da dobiju povišenu telesnu temperaturu češće nego drugi. U svakom slučaju, dobro je znati kako skinuti temperaturu.

Na sajtu HealthLine daju smernice kojih se treba držati ako vi ili neko o kome brinete ima groznicu.

Izmerite temperaturu i procenite simptome.

Ako vam temperatura prelazi 38°C ili više, to je znak da imate groznicu.

Ostanite u krevetu i odmorite se.

Unosite dovoljno tečnosti. Voda, čaj ili bistri sok će pomoći da nadoknadite tečnost izgubljenu znojenjem.

Uzmite lekove koji se kupuju bez recepta, kao što su paracetamol i ibuprofen da biste skinuli temperaturu, ali samo ukoliko nemate ograničenja za uzimanje tih lekova i ako se držite uputstva. Obratite pažnju na odgovarajuću dozu i nemojte te lekove koristiti zajedno sa drugim lekovima za smanjenje temperature.

Takođe, ne bi trebalo da dajete aspirin svojoj bebi ili detetu bez konsultacije sa lekarom. Bebama mlađim od šest meseci ne treba davati ni ibuprofen.

Rashladite se, raskomotite se, skinite višak odeće i obucite se lagano, u pamučnu odeću, sem ako nemate drhtavicu.

Napravite sebi mlaku kupku ili koristite hladne obloge da vam bude prijatnije. Hladne kupke, kupke sa kockicama leda ili trljanje alkoholom mogu biti opasni i treba ih izbegavati.

Kada posetiti doktora zbog povišene temperature

Ako se ne leči, povišena temperatura može dovesti do ozbiljnih komplikacija kod male dece, starijih odraslih i ljudi sa kompromitovanim imunološkim sistemom.

Bebe

Odojčad do tri meseca treba da vidi lekar ako imaju temperaturu od 38°C ili više. Bebu bi trebalo da vodite lekaru čak i ako u tom slučaju nema drugih simptoma.

Bebama od tri do šest meseci obično neće biti potrebno stručno lečenje za groznicu do 38,9°C. Ako vaša beba ima druge simptome ili temperatura prelazi 38,9°C, trebalo bi da pozovete svog lekara.

Deca uzrasta od šest meseci do dve godine koja imaju temperaturu 38,9°C ili više mogu uzimati određene lekove pod nadzorom lekara. Obavestite svog doktora ako groznica traje duže od jednog dana, pogoršava se ili se ne povlači uprkos lekovima.

Manja deca i adolescenti

Deci uzrasta od dve do 17 godina uglavnom nisu potrebni lekovi za smanjenje temperature ispod 38,9°C. Oni mogu imati koristi od lekova ako imaju simptome kao što su razdražljivost ili bolovi u mišićima. Ako temperatura poraste iznad 38,9 °C, mogu se koristiti antipiretici. Ako je vašem detetu prilično loše od temperature ili ako mu temperatura traje duže od tri dana, trebalo bi da se konsultujete sa izabranim lekarom.

Odrasli

Osobe od 18 i više godina obično ne treba da uzimaju lekove za temperaturu koja je ispod 38,5°C. Za groznicu iznad tog stupnja pomoć treba potražiti u lekovima.

Ako vam temperatura pređe 39,4°C ili ne reagujete na lekove za snižavanje temperature, treba da se javite lekaru. Odrasli sa temperaturom i drugim simptomima, kao što su ukočen vrat, jak bol bilo gde u telu ili nedostatak daha, treba da potraže hitnu medicinsku pomoć.

Groznica kod odraslih starijih od 65 godina ne zahteva automatski poseban tretman, iako bi trebalo da obratite pažnju na druge eventualne simptome kao što su kratak dah ili konfuzija. Ako osetite ove simptome, trebalo bi da potražite hitnu medicinsku pomoć. Takođe bi trebalo da se konsultujete sa svojim lekarom ako vam temperatura pređe 38,9°C ili se ne spusti u roku od dva dana.

Možete da uzmete antipiretike, ali obratite pažnju da li ima restkrikcija za vas, tj. da li smete da ih pijete i da li smeju da se kombinuju sa drugom vašom terapijom ako je uzimate.

Original Article