Vreme je za sremuš: Zeleno blago je dar prirode

Vreme je za sremuš: Zeleno blago je dar prirode 1Foto: M.S.

Mnogi sremuš nazivaju zelenim blagom, pošto je, kažu zdrav i pročišćava organizam. Jedina loša stvar je što ga samo ima oko mesec dana u proleće.

Sremuš je u narodu poznat i kao medveđi luk, divlji luk ili cremoš, a najvažnija stvar nije ime, nego to što je zdrav i čisti organizam, kažu sagovornici Danasa.

Cena jedne kese sremuša na pijaci u Zaječaru kreće se od 50 do 70 dinara za krupniji sremuš. Od zelenog blaga na pijaci je u ponudi i kopriva, spanać, kao i zelje.

Prema rečima Savić Milice, koja godinama u proleće kupuje sremuš, kaže da je za njenu porodicu to najvažnija namirnica.

“Kupujemo ga sada, u proleće, pošto ga samo tada ima. Od njega pravim salatu, na najprostiji način, tako što ga sitno isečem, dodam iseckan mladi luk, sirće i zejtin i dobijem najukusniju salatu. Verujem da je zdrav, i zato ga uvek koristim”, kazala je ona za Danas.

Vreme je za sremuš: Zeleno blago je dar prirode 2
Foto: M.S.

Đorđević Bojana iz Nikoličeva kaže da je stigao prvi sremuš, ali ističe da je ovo prva godina da on stiže ovako kasno, pošto se obično pojavljuje sredinom marta.

“Ovo je prvi put da ovako kasno stiže. Ne znam zbog čega je tako. Obično sredinom marta već ga ima. Godinama ga prodajem, ali sada smo okasnili. Ljudi ga obožavaju. Ja od sremuša pravim salate, i kuvam ga, i mešam sa sirom, svuda gde mogu stavljam i njega”, ističe naša sagovornica.

Kako ona kaže, tinkturu od sremuša stavlja u rakiju i to u odnosu 250 grama na litar rakije, i da je to dobro za pritisak kao i holesterol.

“Od kako sam počela da koristim ovu mešavinu, skinula sam holelsterol i trigliceride, i zbog toga mogu reći, da sremuš nije samo ukusan, već i zdrav. Obavezno kada ga berem, pojedem desetak lista, pošto je najzdraviji kada je sveže ubran. Sada je pravi zeleni period. Imam pored sremuša, koprive, zelje, spanać, sve su to vitaminske bombe za organizam”, objašnjava Bojana.

Vreme je za sremuš: Zeleno blago je dar prirode 3
Foto: M.S.

Kako ona kaže, čorba od sremuša je takođe ukusna, a lako se sprema, pošto je potrebno samo iseckati sremuš, spanać, šargarepu, praziluk, i dodati jedno jaje, i kako ona ističe, dobija se najukusnija čorba.

Zdravković Gordana podelila je sa nama recept kako ona priprema salatu, i prema njenim rečima potrebno je iseckati oprani sremuš i mladi crni luk, dodati pavlaku, i preko toga staviti iseckane orahe, i kako ona kaže, dobija se odlična salata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Još vesti iz ovog gradaOriginal Article