Vurda, specijalitet u Babušnici

Foto:Zoran Panić

Manifestacije je organizovana na otvorenom prostoru pored kupališnog kompleksa u centru Babušnice i okupila je veliki broj posetilaca. U kulturno- umetničkom programu učestvovali su članovi Foklornog ansambla iz Babušnice a prvi put je organizovana ‘’Lužnička orata’’ sa ciljem da se se lužničko-timočki dijalekt sačuva od zaborava.

’’Vurdijadu’’je organizovala Turistička organizacija Babušnice uz podršku opštine Babušnica i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Predsednica opštine Sladjana Nikolić je otvarajući manifestaciju rekla da je ona od velikog značaja za opštinu.

– Cilj nam je da se proizvodnjom vurde bavi što veći broj građana, da se vrate na selo i da proizvode ovaj specijalitet. Nastojimo da se poveća broj proizvodjača I da se ovaj naš brend očuva. Lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva za razvoj poljoprivrede I da ćemo nastaviti da izdvajamo podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede.Radićemo I na poboljšanju seoske infrastructure- rekla je Nikolićeva.

Anka Nikolić iz sela Vava kraj Babušnice kaže čuvaju devet krava I dnevno proizvede oko 40 kilograma vurde.

-Veliko je interesovanje za vurdu. Prodajem je u Babušnici,Nišu i Vlasotincu- kaže ona, dodajuči da je treći put na Vurdijadi a da je prošle godine dobila nagradu.

Direktor Turističke organizacije Babušnice Millan Stamenković kaže da je ove godine rekordan broj učesnika.

“Nama je cilj da se ovaj naš lokalni specijalitet što više proizvodi, da se otrgne od zaborava i sačuva stari recept pravljenja vurde, našeg brenda. Svedoci smo da se ‘’Vurdijada’’ razvija iz godine u godinu, da se povećava tražnja i da se povećava broj proizvođača. Imamo desetak gazdinstava koji čuvaju deset i više krava i bave se proizvodnjom vurde koju prodaju širom Srbije. Mnogima je vurda izvor prihoda. Veliko interesovanje za vurdu i za jela nacionalne kuhinje. Vurda je postala brend- kaže Stamenković, dodajuči da su ove godine su organizovali ‘’Lužničku oratu’’.

Na čelu žirija bio je Nenad Gladić Lepi Brka,autor poznate TV emisije “Gastronomad“, koji je promoter ‘’Vurdijade.

– Imam utisak da se ponavljaju pobednici u takmičenju. S druge strane, to znači da postoje proizvođači koji imaju kvalitetne proizvode, što je i suština cele manifestacije. Verujem da će broj proizvođača rasti i da će biti još bolje vurde. Ovo je autentičan proizvod ovog kraja. Prezentovali smo pripremu nekoliko jela sa vurdom.Vurda nije toliko poznata u Srbiji ali ovaj proizvod ima budućnost i na tome treba da se radi. Tržište postoji- kaže Gladić.

Original Article