Za srecu i zdravlje u narednoj godini

Nova godina je na pragu pa ako niste zadovoljni nekim stvarima u životu, ovo je pravo vreme da ih promenite.

Za više srece u licnim životu:
Budite licnost: Ne oponašajte niciji stil odevanja ili nacin života. Otkrijte svoj stil i postupajte onako kako vama najviše odgovara. To ce vam podici samopouzdanje i odlucnost.

Budite svesni koliko vredite: Odvojite vreme za sebe, jedan sat dnevno je idealno ali i jedan sat nedeljno je bolje nego nijedan.

Upotrebite svoje vreme na najbolji nacin: planirajte svoj dan, budita svesni koliko vam je vremena na raspolaganju i dobro rasporedite sve svoje obaveze, držite se zadatog plana tako da se pri tom potpuno ne iscrpite.

Osigurajte dobar san: trudite se da uvece ležete u isto vreme, kako bi ste osigurali telu pravilan ritam odmora. Izbegavajte da uvece pijete kafu ili druga stimulativna sredstva kao alkohol i nikotin.

Prestanite da pušite: nova godina je dobar trenutak da donesete takvu odluku. Telo ce se osloboditi nikotina za par dana, postepeno ce vam se vratiti osecaj mirisa i ukusa, za 6 meseci ce vaša pluca povecati kapacitet za 10 %.

Ostanite zdravi: imuni sistem najbolje radi kada smo opušteni i smireni. Mentalno zdravlje je usko povezano sa telesnim zdravljem pa ako ste srecni i uravnoteženi i vaše ce telo slediti taj put.

Za dobro telesno zdravlje

Budite u formi: ne morate se patiti i držati iscrpljujuce dijete, dovoljno je da svakog dana odvojite 20- 30 minuta za fizicke vežbe. Odlucite se za aktivnost koju volite i koja je vama najlakša, to može biti šetnja, vožnja biciklom, trcanje, plivanje.

Redovno kontrolišite zdravlje: jednom godišnje bi trebalo da idete na godišnji sistematski pregled. Vecini ljudi je normalno da voze svoj auto na servis, a ne sete se da bi to trebalo uraditi sa svojim telom i jednom godišnje proveriti krvni pritisak, krvnu sliku, stanje kostiju…

Pijte flaširanu vodu: izbegavajte vodu iz slavine pogotovo tamo gde ima puno kamenca. Opredelite se za flaširanu vodu ili nabavite filtere za vodu.

Jedite sveže voce, pogotovo ujutro na tašte. Istraživanja su pokazala da se hranjivi sastojci iz voca najpotpunije asimiluju u sistemu za varenje onda kada je voce prva stvar koju ujutru stavite u usta.

Pijte mleko sa smanjenim procentom masnoce zbog kalcijuma koji je neophodan kostima, pogotovo je dobro popiti šoljicu obranog mleka pred spavanje jer ono donosi i miran san.

Smanjite unos šecera i masti: ako jedete puno slatkiša i volite prženu hranu razmislite o zdravijim alternativama. Ne zaboravljajte dorucak, za koji je najbolje da izaberete žitarice ili jela bogata celulozom. Da biste na brzinu podigli energiju pojedite bananu umesto cokoladice.