Začinite ljubavni život

Kao i opšte zdravlje tako i na seksualnu energiju utiče ono čime se hranimo. Različite namirnice različito utiču na organizam. Izlazak u restoran uz obilnu večeru sa vinom pre izaziva pospanost nego burnu romansu.

Namirnice bigate Omega-3 masnim kiselinama čini da krv brže teče venama i da nervni sistem bolje funkcioniše. Prema Dr. Barbara Bartlik, seks je usko povezan sa cirkulacijom. Multivitaminski preparati i minerali takođe pomažu jer poboljšavaju neurološke funkcije, što takođe doprinosi dobroj cirkulaciji.

Rezultat bolje cirkulacije je snažnija erektilna sposobnost. Da bi se ona postigla, treba konzumirati namirnice bogate L-Argininom kao što su ovsene pahuljice, kikiriki, orah, mlečni proizvodi, zeleno povrće, šargarepa, celer, beli luk, ginseng, soja, semenke, naut. Studije su pokazale da L-Arginin pojačava potenciju kod muškaraca.

Naravno postoji razlika između sredstava koje pomažu kod seksualne disfunkcije i sredstava koja pojačavaju strast. Raznorazni afrodizijaciji su se u većini slučajeva pokazali neuspešnim, počevši od starig Grka koji su koristili čitav niz lekovitih biljaka i raznorazne namirnice za koje se smatralo da bude seksualnu želju. Tradicije mnogih naroda koje su se zadržale do današnjih dana je dokazala da se upotreba ovih afrodizijaka više bazirala na folkloru nego što je pomagala.

Većina proizvoda koja pojačavaju libido imaju u najboljem slučaju samo kratkotrajni efekat. Prema Dr. John Mulhall, većina komponenti ovih preparata nema nikakvo bitno dejstvo. Ipak prema ozbiljnim studijama ovakvi preparati deluju u 30% kod muškaraca i 50% kod žena zahvaljujući psihološkom efektu tj. ljudi veruju preparatima koje uzimaju, drugim rečima predubeđenje ima bitnu ulogu.

Umesto uzimanja čudesnih preparata pozitivniju ulogu bi mogle imati sitne promene u načinu ishrane. Tako naprimer soja vezuje receptore za estrogen, što pomaže da vagina ostane vlažna i smanjuje intenzitet simptoma koji prate menopauzu. Soja takođe povoljno deluje na prostatu, koja pretstavlja bitan deo seksualnog aparata muškarca.

Namirnice koje se preporučuju u dijetama za gubljenje viška kilograma takođe potstiču libido. Prema ozbiljnim studijama gojaznost nosi rizik za seksualnu disfunkciju i nizak nivo testosterona. Smanjenjem prekomerne telesne težine raste nivo testosterona a samim tim i seksualna funkcija.

Sve od namirnica što povoljno deluje na srce je dobro i za potenciju. Preterana zastupljenost zasićenih masnoća u ishrani dovodi do zakrečenja krvnih sudova, što utiče i na prokrvljenost genitalnih organa, što ne utiče samo na seksualnu disfunkciju nego i na doživljavanje seksualnog zadovoljstva.