Bolesti srčanog mišića

Postoji tri glavna tipa oboljenja srčanog mišića od kojih svako može da izazove srčani udar.

Najčešće oboljenje je hipertrofična kardiomiopatija, koja je najčešći uzrok iznenadne smrti ljudi ispod 30 godina.Upozoravajući simptomi kardiomiopatije su iznenadni gubitak svesti, ubrzan puls (aritmije ), bol u grudima i neočekivano gubljenje daha.

Primarne kardiomiopatije nemaju specifiči uzročnik za razliku od sekundarne kardiomiopatije koja može biti uzrokovana visokim krvnim pritiskom, oboljenjem srčanih zalistaka ili urođenim srčanim manama ili usled drugih bolesti koje se odražavju na srce.

Kod hipertrofične kardiomioatije srčani mišić zadebljava bez nekog vidnog uzroka. U većini slučajeva bolest je nasledna i nastaje usled genske abnormalnosti. Od ove bolesti u evropi oboljeva 125,000 ljudi. Mišićna masa leve komore je veća nego što bi trebala da bude, što prouzrokuje da mitralni zalistak dodiruje zid između levog i desnog dela srca – septuma. Usled zadebljavanja prolaza dolazi do obstrukcije krvi koja izlazi iz srca .

Kongestivna kardiomiopatija je mnogo češća a razvija se usled uvećavanja i sužavanja srčane šupljine, što slabi srce pa ono ne pumpa krv normalno. Srčani mišić postaje suviše fleksibilan i slabi što smanjuje efikasnost pumpanja krvi kroz organizam. Javlja se otežano disanje usled nakupljanja tečnosti u plućima. Ovo stanje je vezano za otkazivanje leve strane srca.

Može da počne da otkazuje i desna strana srca kod koje se tečnosti skupljaju u drugim tkivima i organima, najčešće nogama, zglobovima, jetri i abdomenu. Uzroci ovog oboljenja u većini slučajeva nisu poznati ali su često uzročnici virusi, auto-imuna oboljenja kao što je reumatoidni artritis, preterano uzimanje alkohola. Najčešći simptomi su kratak dah, tvrd puls, umor, otečeni zglobovi i angina. često se formiraju krvni ugrušci usled sporijeg proticanja krvi kroz srce.

Aritmogena kardiomiopatija desne srčane komore- zamena srčanog mišića fibroznim ožiljcima ili masnim tkivom koja najčešće zahvata desnu komoru srca.Desna strana srca najčešće zadebljava a kasnije se proširuje i mišićni zid postaje tanji. Ovo može dovesti do poremećaja električne aktivnosti i u nekim slučajevima probleme funkciji pumpanja krvi.

Restriktivna kardiomiopatija je najređe oboljenje i pojavljuje se kada srednji sloj zida srčane šupljine – miokard je intenzivno krut što izaziva punjenje srčanih komora krvlju između otkucaja srca.

Dijagnoza ovih bolesti se postavlja korišćenjem elektrokardiograma koja meri srčane otkucaje i ehokardiogram koji stvara sliku srca gde se vide promene srčanog mišića. Moguće su komplikacije kao što su krvni ugrušci, slabljenje srca, poremećaji srčanih otkucaja i iznenadna smrt.

Ne postoje lekovi koje leče ove bolesti lekovi kao što su ACE inhibitori, beta blokeri, digoksin, diuretici, operacija ili pejsmeker mogu da ublaže simptome i spreče dalji razvoj bolesti.