Zašto je dobro u ishranu uvrstiti brusnice?

Pexels
Ilustracija

Naučnici, lekari, nutricionisti jednoglasno ponavljaju da su brusnice jedan od najboljih antioksidanasa. Na sreću, ova superhrana nam je dostupna, mada je potrebno pridržavati se jednog pravila. Odnosno, ako kuvate voćne napitke, ili pravite pitu od brusnica, ne bi trebalo dodavati drugo bobičasto voće.

Stručnjaci mogu da posvedoče da su brusnice pravo skladište vitamina, minerala, antioksidanasa i vlakana. Tamnocrvene bobice karakteristične kiselosti bogate su pektinom, antocijaninima, fenolnim kiselinama, leukoantocijanima, katehinima, betainom, makro i mikroelementima, vitaminima grupe B, PP, K1, C, a sadrže i kalijum, fosfor, gvožđe, mangan, bakar, kalcijum, jod i cink. I ovde nije kraj… Brusnica se može zamrznuti tako da ne izgubi na kvalitetu. U redovima koji slede, predstavićemo njene vodeće blagodeti.

1. Jedan od najboljih antioksidanasa

Verovatno niste znali da su brusnice prepoznate kao jedan od najučinkovitijih antioksidansa, jer neutralizuju oksidativne učinke slobodnih radikala uspešnije od ostalih bobičastih plodova, posebno borovnica. Svakodnevnim dodavanjem brusnica u jelovnik izgledaćete i osećati se sjajno, zaboravljajući na svoje godine.

2. Suzbija upale

Fitonutrijenti, bioaktivne komponente koje pozitivno utiču na zdravlje, sadržane u brusnicama, služe kao izvrsna prevencija upala, uspešno se nose s postojećim i hroničnim. U narodnoj medicini brusnica se od davnina koristi za lečenje usne duplje i smatra se jednostavno nezamenljivim alatom u borbi protiv infekcija genitourinarnog sistema.

3. Jača imunitet

Van sezone popularnost brusnica ruši sve rekorde, jer ova bobica obiluje vitaminima C i B, pružajući telu potrebnu potporu tokom zahlađenja i prolećne bljuzgavice. Takođe, dokazano je da brusnice pomažu da brže prebolite prehladu ili grip.

4. Čisti jetru i krvne sudove

Antibakterijska i antivirusna svojstva ove superhrane pomažu detoksikaciji jetre i organizma u celini. Brusnice pozitivno utiču na vaskularni sistem, sprečavaju pojavu holesterolskih zadebljanja, održavaju aktivnost krvotoka i štite od krvnih ugrušaka, što omogućuje snažnije i nesmetanije funkcionisanje svih sistema u telu. No, važno je piti čisti sok od brusnice, bez dodatka drugog bobičastog i suvog voća.

5. Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Impresivno nizak sadržaj šećera izdvaja brusnice od ostalih bobica i voća. Studije nutricionista potvrđuju da je sposobna da obuzda skokove šećera u krvi koji često prate visokokalorične obroke. Dodavanje ovog bobičastog voća u masna jela, barem u obliku umaka, korisno je za svakoga ko prati nivo glukoze i insulina.

6. Poboljšava varenje

Vitamini borovnica poboljšavaju apetit i probavu. Pored toga, brusnice imaju puno vlakana – šaka ovog voća sadrži oko pet grama. Vlakna su važna za rad probavnog trakta, pospešuju redovno pražnjenje creva, a korisna su i za kontrolu telesne težine, jer duže održavaju osećaj sitosti, čime se smanjuje mogućnost prejedanja.

7. Niskokalorična je

U brusnicama ima stvarno jako malo kalorija, u šaci svega 50. Poređenja radi, banana srednje veličine ima oko 110 kalorija, a šaka borovnica 80, što potvrđuje da su brusnice siguran način borbe protiv viška kilograma. Osim toga, zahvaljujući svojoj izvrsnoj kiselosti i laganoj slatkoći, brusnice će kulinarskim eksperimentima dodati izuzetnu notu. Slobodno ih dodajte u kaše, jogurt, salate, smutije, umake, jela iz rerne, peciva, jer je ova super-bobica dostojna ne samo deserta.