OVAKVI PODOČNJACI MOGU BITI ZNAK OZBILJNE BOLESTI

OVAKVI PODOČNJACI MOGU BITI ZNAK OZBILJNE BOLESTI

Posted by: Aura Redakcija

in BOLESTI, SIGNALI TIJELA

Tamni kolutovi ispod i oko očiju, nadraženi kapci koju su osetljivi na dodir, crveni, otečeni ili im je koža toliko tanka da ni uz najbolju njegu ne izgledaju lijepo – ovo su sve češći problemi koji se jednako javljaju i kod muškaraca i žena. Ali dame to mnogo više zabrinjava iz estetskih razloga.


Podočnjaci, uz to što se smatraju prvim ozbiljnijim znakom starenja, vrlo često su prvi signal koji nam organizam šalje i kojim nas upućuje na to da možda postoji neki zdravstveni problem. Upravo zato na njih treba obratiti pažnju i pratiti da li ima promena u obliku, boji i debljini.

Anemija se prepoznaje po očima

Podočnjake razlikujemo prema pigmentaciji (intenzitetu zatamnjenja kože), jačini tamne boje, otečenosti, a tu su i podočnjaci kojima je uzrok spuštanje obraza zbog gubitka potkožnog masnog tkiva ili kombinacija svih ovih faktora. Ako vam se tamni kolutovi ispod očiju zadržavaju duže vrijeme i pretvaraju se u obješene tamne kesice, krajnje je vrijeme da provjerite krvnu sliku. Naime, anemija je jedan od češćih uzroka tamnih kolutova koji vise ispod očiju, pogotovo ako ih prate glavobolja, umor, loša koncentracija, problemi u učenju kod djece, slabije pamćenje… Anemija svakako ne znači da ste smrtno bolesni, već da uz gvožđe u krvi nedostaje i kiseonik, a gvožđe je njegov glavni “prevoznik” kroz krvne sudove do svih organa.

Provjerite bubrege i jetru

Podočnjaci koji su otečeni najčešći su pokazatelj zaostajanja vode i stvaranja masnog tkiva u području oko očiju, a ako su tamni, riječ je o povećanom prodoru krvi van zidova krvnih sudova u tkivo gdje se razgrađuje. Zbog svega toga koža na tom mjestu postaje hiperpigmentisana, a pošto je riječ o prirodnom udubljenju ispod oka, ono liči na tamni kolut. Takvi podočnjaci upućuju na probleme u radu bubrega i zadržavanje viška vode u organizmu.


Nastaju i kod povišenog holesterola

Ako konzumirate velike količine alkohola, podočnjaci su ispupčeni i otečeni. Iako nemaju mnogo veze s podočnjacima, oko očiju se vrlo često javljaju i žutosmeđe izbočine, nalik malim gnojnim plikovima. Riječ je o ksantelazmama, koje su posljedica povišenog holesterola i hormonalnog poremećaja u organizmu. Mogu upućivati i na ozbiljne poremećaje u radu jetre i štitne žlijezde. I ljudi alergični na polen imaju problema s podočnjacima. Naime, kod njih je čest neurodermatitis, zbog kog učestalo brišu i trljaju oči jer osjećaju svrab, a to doprinosi razvoju pigmentacije i iritiranosti nježne kože kapaka.

Svaku promjenu prijavite doktoru

Svaku promjenu na podočnjacima koja nije normalna i uobičajena treba prijaviti ljekaru. Ono što vi treba da uradite u borbi s podočnjacima jeste da pravilnom ishranom i stilom života dovedete organizam u balans (jedite hranu bez dodatnih soli i koja nije ljuta i začinjena), izbjegavajte alkohol, dovoljno spavajte, izbjegavajte pušenje (čak i pasivno). Podočnjake tretirati blagim i hidratantnim kremama i voditi računa da ih što manje dodirujete prstima i da ne koristite agresivna sredstva za skidanje šminke.

Broj pregleda:
4

2022-02-05
Aura Redakcija