Zašto leti gubimo apetit?

Unsplash

Ilustracija

U vreme leta često nam se desi da zbog velikih vrućina ne možemo da jedemo, pa izgubimo apetit.

Neretko se naša ishrana svodi na lagane stvari poput supe, voća i povrća, a oni koji ne unesu dovoljno hrane u organizam osećaju se malaksalo, slabo i dobiju vrtoglavicu. Gubitak apetita može da bude i simptom toplotnog udara, praćen visokom temperaturom, ubrzanim otkucajima srca i mučninom.

Zašto gubimo apetit tokom toplih dana?

Studija iz Kine je 2021. otkrila da povećanje temperature za jedan stepen može smanjiti unos hrane za 0,11%, piše “Very well health”.

– Ljudi koji žive u zemljama u kojima je toplija klima obično jedu manje, jer kalorije iz hrane proizvode toplotu i mogu još više da zagreju telo – kaže Alison Čajldres, registrovani dijetetičar.

Količina toplote proizvedena varenjem poznata je kao „termički efekat hrane“. Hrana bogata proteinima ima najveći termički efekat tako da bi vas piletina, govedina, pasulj, jaja, sočivo i morski plodovi mogli najviše zagrejati dok počnete da varite hranu.

Šta možete da jedete da biste se rashladili?

Prema Gordonu Fišeru, doktoru kineziologije, neke od najhidratantnijih namirnica su dinje, zelena salata, celer, paradajz, krastavac i jogurt.

Read More