Zašto mnoge žene stenju tokom “AKCIJE” u spavaćoj sobi? Evo šta kažu stručnjaci!

Ljubav i seks

Da li su žene zaista bučne iz čistog zadovoljstva ili postoji neka druga svrha ovog ponašanja?

Izvor: 24sedam.rs  |  

Foto: LightField Studios/Shutterstock

Foto: LightField Studios/Shutterstock

.

Naučnici su istraživali fenomen stenjanja tokom se*sa, tehnički nazvanog “kopulaciona vokalizacija”, kako bi bolje razumeli njegovu svrhu. U istraživanju sprovedenom 2011. godine na Univerzitetu u Lankaširu, 71 žena uzrasta između 18 i 48 godina detaljno je ispitan kako se njihov glas menja tokom se*sualnih aktivnosti.

Rezultati su pokazali da većina žena stenje tokom odnosa, ali to ne znači nužno da doživljavaju orgazam. Čak 66 odsto ispitanica priznalo je da stenje kako bi ubrzalo partnerov orgazam, dok 87 odsto to čini kako bi se osećale privlačnije i samopouzdanije. Takođe, istraživači su zaključili da ženski orgazmi obično dolaze tokom predigre, dok se kopulaciona vokalizacija najčešće čuje pre ili istovremeno sa muškim orgazmom.

Međutim, važno je napomenuti da stenjanje nije nužno povezano samo sa zadovoljstvom. Postavlja se pitanje da li žene stenju samo kako bi udovoljile muškarcu? Iako postoji ograničeno istraživanje u ovoj oblasti, mediji često promovišu ideju da je stenjanje znak orgazma i dobrog se*sa.

Stručnjaci kažu da stenjanje može biti strategija za lažiranje orgazma i da to nije baš najmudriji potez. Autorka i se*sualna edukatorka Peti Brisben savetuje žene da koriste svoj glas tokom se*sa samo kada su zaista zadovoljne, umesto da ga koriste kako bi prikrile nedostatak zadovoljstva. Ističe se da je važno komunicirati sa partnerom o svojim potrebama i željama umesto da se koristi lažni zvuk zadovoljstva.

Takođe, važno je napomenuti da žene nisu jedini primati koji prave zvukove tokom odnosa. U životinjskom carstvu, ženke drugih vrsta takođe izražavaju svoje se*sualno uzbuđenje kroz vokalizaciju. Stenjanje može biti način da se žene izraze i dobiju ono što žele u krevetu, a danas su možda glasnije nego ikad pre, jer se ohrabruju da budu otvorene u izražavanju svojih želja i potreba.

Read More