Zašto neke majke ne mogu da doje

Zašto neke majke ne mogu da doje

Detalji Kategorija: Zdravlje žena

Ima mnogo žena koje žele da doje bebu, ali im to ne uspeva. Neke nemaju dovoljno mleka, misle da bebi njeno mleko ne prija ili da ga sa rastom bebe nema dovoljno.

Žene uglavnom znaju da je majčino mleko nezamenljiva hrana za njihovu bebu i žele da doje. To ne uspevaju najčešće zato što se obeshrabre na početku, izostane dovoljna stimulacija dojki ili prerano daju detetu mlečnu formulu. 

Postoje oblektivne poteškoće kod dojenja, kao bolne i ispucale bradavice, pljosnate i uvučene bradavice, prepunjenost i upala dojki, koje dojilje neznaju da prevaziđu i prestaju da doje. Međutim, tema ovog članka su problemi koji ne bi trebali da budu prepreka dojenju, ali praktično su najčešći uzrok nemogućnosti dojenja.

Kod nas se stvorilo mišljenje da majka koja doji čini nešto nesvakidašnje i teško. Zaboravlja se da je dojenje najprirodnija stvar na svetu. Zato mnoge majke nesigurne u sebe samo tragaju za znacima neuspeha. Ako uz to postoji nerazumevanje okoline i izostane podrška male su šanse za dojenje.

Uspešnost dojenja je veća ako dojenje započne čim je beba spremna, ako su mama i beba zajedno u sobi i ako se bebi dopusti da sama uhvati dojku. Ako se beba nakon rođenja stavi majci na stomak, ona je u stanju da dopuzi do dojke, nađe bradavicu i počne da sisa. Kada je beba u majčinom zagrljaju ili leži pored nje i obrazom dodirne dojku okretaće glavu da bi našla bradavicu. Nema potrebe da joj gurate i okrećete glavu ili uguravate bradavicu u usta. Samo se postarajte da bradavica bude blizu, beba će je sama pronaći i uvući u usta.

Za uspešno dojenje važno je da beba prvih pet dana doji što češće. To će stimulisati mlečne žlezde na produkciju mleka. Svakim danom će ga biti sve više. Neke majke se tada uplaše da ga nema dovoljno. To nije moguće – priroda se postarala da ga sa porastom potreba bebe ima sve više.

Ako se prvih dana bebi da formula majka će primetiti da beba lako pojede mleko iz flašice, a da se zatim ne trudi na dojci. To je normalno, jer je većina beba lenja. Lakše im je da mleko popiju iz flašice nego da sisaju, neće da se muče. Neiskusna majka, ali ne retko i majka koja je ranije dojila decu, pomisli da beba neće da sisa jer joj ne prija mleko, da ga nema dovoljno pa ne želi da vuče u prazno ili da joj se više sviđa formula. Zato ne treba da žurite sa davanjem formule. Mnoge majke se obeshrabre baš kad mleko počne da nadolazi ili neki dan nakon toga, jer ga nema previše. Bebe zato u početku gube na težini. To je normalan fiziološki pad težine koji će beba nadoknaditi čim se dojenje ustali. To nije razlog za odustajanje od dojenja.

Tih prvih dana je važno da se majka odmara, dovoljno jede i pije i što češće stavlja bebu na dojku. Veoma su važni noćni podoji. Oni omogućavaju bolju stimulaciju dojki i veći priliv mleka. Ako težina bebe konstantno i previše opada lekar će preporučiti dohranu bebe formulom. Verujte da neće sa time žuriti ako vidi da ste vi spremni da dojite. Odlaganje dojenja nije na uštrb zdravlja bebe. Naprotiv, ako je majka zainteresovana, često doji, količina mleka se povećava.

Da li majka ima dovoljno mleka?

Kada se majka pita da li ima dovoljno mleka, redovno nedostaje vera u sebe, a ne mleko. To se ne dešava samo prvorotkama, već i ženama koje su ranije dojile, ali im nedostaje samopouzdanje. Ako izostane podrška okoline majka će biti uverena da nema mleka. Briga prijateljice, majke ili svekrve da li je beba gladna vam može usaditi sumnju u sopstvenu mogućnost dojenja. Mogu vas obeshrabriti njihova pitanja u stilu: možeš li da dojiš, što se gnjaviš s’ tim, do kad ćeš pustiti da dete gladuje ili zaključci: gladno je, vidiš koliko je formule popilo, sa takvim bradavicama niko nije mogao da doji… Ne uzimajte u obzir njihov skepticizam, možda su zavidljive, a možda smatraju da je dojenje nešto izuzetno teško što ne može svako. Nastavite sa dojenjem ne obazirući se na komentare. Ako žele da vam pomognu neka to učine radeći neke kućne poslove, čuvajući starije dete, odlaskom u kupovinu, a ne izražavanjem sumnje.

Zašto majke odustaju od dojenja?

Ima žena koje uspešno doje danima i nedeljama, a zatim odustaju. To su žene koje nemaju vere u sebe. One se plaše da neće moći da doje i stalno traže potvrdu svog straha. Ako beba nekada plače više nego obično, pomisle da nemaju dovoljno mleka. Ako beba ima grčeve, bljucka mleko, dobije osip ili se promeni izgled stolice, posebno ako je zelena, prvo se sumnja u majčino mleko.

Mnoge majke odustaju od dojenja zbog priče kako je beba iz komšiluka, koja se hrani formulom, dobila strašno mnogo na težini. Nekada ih pokoleba to što pročitaju na forumu da su druge majke prestale da doje nakon 2 ili 3 meseca zato što nisu imale dovoljno mleka… Uz to na dohvatu ruke joj je flašica sa formulom. Majka smatra, njena okolina takođe, da je rešenje u flašici.

Možda je kriva formula?

Kada majka počne da dohranjuje bebu dajući joj nekoliko puta dnevno po flašicu formule, interesovanje bebe za sisanje se smanjuje. Beba počinje manje da prazni dojke, što predstavlja signal dojkama da stvaraju manje mleka. Normalno količina mleka koja se stvara u dojkama nije uvek ista. Ona nekog dana može biti manja, a nekog veća, zavisno od toga da li beba traži manje ili više. Kako beba raste sisa sve više mleka, bolje prazni dojke i količina mleka se povećava. Ako zbog toga što se zasiti formulom sisa danima sve manje i manje i mleka će biti sve manje dok majka ne prestane da baje dojku.

Ako baš morate da dohranjujete bebu dajte joj samo jednu flašicu dnevno u ono vreme kada vam je najteže da dojite. Preko noći je bolje da dojite, da bi razmak između podoja bio manji, te da bi nadošlo više mleka. Dobar način dohranjivanja je da beba sisa za svaki obrok, a da joj nakon toga date formulu na kašičicu. Tako neće da se ulenji i za sledeći podoj će podjednako dobro ili čak više da sisa. Kod takvog hranjenja treba da se naoružate strpljenjem, jer beba pola popije, pola prospe. Ako imate utisak da je nakon dojenja još ostalo mleka izmlazajte ga ručno ili pumpicom. Zbog toga će za sledeći podoj naići više mleka. To ne znači da morate stalno da izmlazate. Obično je dovoljno nekoliko puta ili par dana da bi naišlo više.