Zašto posle preležanog koronavirusa još uvek kašljemo?

pixabay.com

Kašalj nakon oporavka od koronavirusa može da traje nedeljama i mesecima.

Sve veći broj ljudi mesecima nakon oporavka od Covid-19 oseća simptome. Oni obično uključuju kašalj, umor i dispneju (subjektivni osećaj nedostatka vazduha praćen osećajem otežanog disanja) i nazivamo ih post-kovid sindromima.

Istraživanja pokazuju da kašalj može da traje nedeljama i mesecima nakon infekcije SARS-CoV-2 kod nekih pacijenata, sa različitom težinom akutnih simptoma

Zašto se kašlje posle preležanog koronavirusa?

Kašalj je obično refleksna akcija na uklanjanje prašine i drugih iritansa iz pluća i dušnika. Vremenom se kašalj može razviti u ciklus, gde prekomerni kašalj izaziva iritaciju i upalu, što kašalj pogoršava. Suv kašalj obično nema očigledan uzrok i uz određene savete može da se spreči ili potpuno nestane. Problematičan kašalj takođe može da nas natera da dišemo na usta, što znači da puno suvog vazduha ulazi u pluća, utičući na osetljive membrane disajnih puteva i izaziva dalji kašalj.

Svi proizvode sputum kao deo normalnih odbrambenih mehanizama tela. Tako se pluća i disajni putevi održavaju čistim.

Važno je da i dalje izbacujete sekrete iz pluća nakon preležanog Covid-19 Ovo će smanjiti mogućnost ponovljenih infekcija grudnog koša i omogućiće vam slobodnije disanje tokom vežbanja i svakodnevnih aktivnosti i pomoći u smanjenju nekontrolisanog kašlja.

Važno je da se ne forsirate i pobrinite se da date sebi dovoljno vremena za odmor tokom i posle.

Kako kontrolisati kašalj?

Vežbajte obrazac disanja – dijafragmatično (trbušno disanje – osećaj kako se trbuh podiže i spušta dok udišete i izdišete).

Tehnike:

– zatvorite usta i progutajte
– nežno udišite i izdišite kroz nos, dok nagon za kašljanjem ne nestane
– redovno pijte piće (toplo ili hladno)
– sedite uspravno i udobno

Ukoliko se kašalj ipak ne zaustavlja možete da potražite i savet svog lekara opšte prakse.