ZAŠTO SE DEBLJAMO NAKON PRESTANKA PUŠENJA? Nikotin pojačava utjecaj dva hormona, što rezultira smanjenim apetitom, ali nije samo to

Autor: Zlatko Govedić

Pušenje povećava tjelesnu aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestanak ima suprotan učinak. Pušači u prosjeku imaju manju težinu od nepušača, a utjecaj nikotina na metabolizam je složen. Pretpostavka je da nikotin pojačava utjecaj leptina i grelina, što rezultira smanjenim apetitom.

Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije pohranjenu u masnom tkivu, a razina cirkulirajućeg leptina prati unos kalorija i izravno je proporcionalna količini masnog tkiva.

Grelin je hormon koji potiče apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u cijelom tijelu i tako utječe na mnoge tjelesne funkcije.

Djelovanje grelina potiskuje nikotin i pojačava djelovanje leptina, čiji je krajnji rezultat smanjenje apetita, a nikotin utječe na simpatički živčani sustav, što rezultira povećanjem razine adrenalina i ubrzanjem metabolizma.

Prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se receptori okusa na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala pušiti bolje osjeća okus hrane.

Jedna studija pokazala je da bi krivac za sve mogao biti naš mozak koji žudnjom za nezdravom hranom želi nadomjestiti nagli nedostatak nikotina u organizmu.

“Istraživali smo uzrokuje li akutni nedostatak nikotina povećan unos nezdrave hrane i kako su u sve to uključeni receptori opioidnog sustava, zaduženi za olakšavanje stresa”, rekao je autor studije psiholog Mustafa al’Absi.

Istraživači su promatrali grupu pušača i nepušača između 18 i 75 godina. Svima je rečeno da prestanu pušiti na 24 sata. Također, neki su dobili 50 miligrama naltrexona, lijeka koji se daje kako bi se liječila opioidna ovisnost, a drugi su dobili placebo. Istraživači kažu da su lijek davali kako bi normalizirali unos kalorija pušača s onim kod nepušača.

Sudionike su zatim zamolili da izaberu grickalice iz hrane u kojoj je bilo zdravih i nezdravih opcija. Pušači koji nisu dobili spomenuti lijek češće su posezali za nezdravim opcijama.

“Istraživanje je pokazalo da je moguće da ljudi posežu za kaloričnom hranom kako bi smanjili negativne posljedice i stres koji dolazi s nedostatkom nikotina prilikom prestanka pušenja”, dodao je al’Absi.

Razina stresa može utjecati na žudnju za namirnicama bogatima mastima i šećerom. Drugo istraživanje, pak, pokazalo je da nezdrava hrana može uzrokovati otpuštanje dopamina slično onom kada unosimo nikotin u organizam.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More