ZAŠTO SU SUHOMESNATI PROIZVODI OPASNI? Zbog natrijeva nitrita stručnjaci savjetuju koliko ih smijete pojesti dnevno

Autor: Zlatko Govedić

Konzumacija više od četiri sendviča sa suhomesnatim proizvodima tjedno može biti opasna za zdravlje, naročito kod astmatičara, pokazala je studija provedena na tisuću francuskih ispitanika.

Znanstvenici vjeruju da previše mesnih prerađevina u prehrani može naročito opasno djelovati na astmatičare zbog natrijeva nitrita (NaNO₂), aditiva koji koristi za konzerviranje proizvoda dobivenih preradom mesa.

Natrijev nitrit čini da suhomesnati proizvodi zadrže crvenu boju, a poznato je da veće količine u organizmu mogu omesti transport kisika u krvi i stanicama.

Njihova konzumacija može otežati normalno funkcioniranje dišnih puteva. Ipak, stručnjaci tvrde da je potrebno provesti dodatna istraživanja prije donošenja konačnih zaključaka, a u međuvremenu savjetuju konzumiranje zdrave hrane i raznovrsnih namirnica, poput mediteranske prehrane.

Mesne se prerađevine već dugi niz godina povezuju s rakom, pa znanstvenici savjetuju da dnevno ne konzumirate više od 70 g suhomesnatih proizvoda, tj. ne više od jedne kobasice i jednog režnja slanine.

Francuski su znanstvenici pratili navike ispitanika u prehrani od 2003. do 2013. godine. Polovica je ispitanika bolovala od astme, a kod ostalih volontera i u kontrolnoj skupini nije zabilježeno takvo stanje.

Studija se fokusirala na vezu između simptoma astme – osjećaja nedostatka zraka s fenomenom i bez fenomena stertoroznog disanja (glasno, čujno disanje koje se očituje kao šuštanje), pritiska u grudnom košu s osjećanjem nadutosti pluća, napada suhog kašlja – i konzumiranja dva režnja šunke, jedne kobasice i dva režnja salame.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More