Zašto treba da jedemo hranu bogatu kalcijumom

Zašto treba da jedemo hranu bogatu kalcijumom

Detalji Kategorija: Hrana kao lek

Hrana bogata kalcijumom je neophodna za očuvanje zdravlja i lečenje srčanih i drugih bolesti.

Kalcijum utiče na sniženje krvnog pritiska. Stručnjaci čak smatraju da je povišen krvni pritisak kod mnogih bolesnika, posebno mlađih, posledica hroničnog manjka ovog minerala u ishrani. Poznato je da natrijum, sastojak kuhinjske soli, vezuje vodu, zadržava je u organizmu i povišava krvni pritisak. Kalcijum deluje na pritisak tako što povećava izbacivanje natrujuma i vode preko bubrega. Osim toga sprečava lučenje parathormona koji može da poveća krvni pritisak. 

Unos dovoljne količine kalcijuma je posebno važan za mlade i osobe koje su osetljive na so. Kod njih pritisak raste posle unošenja slane hrane, jer višak soli zadržava vodu, a kalcijum iz hrane kao prirodni diuretik ih izbacuje. Ishrana bogata mlečnim proizvodima i zelenim lisnatim povrćem može kod mladih da obezbedi normalan krvni pritisak i spreči pojavu kardiovaskularnih bolesti, koje su pored tumora, najčešći uzrok smrti na našim prostorima.

Alkohol onemogućava kalcijum da snizi krvni pritisak. Jedno piće dnevno ne smeta, može čak da poboljša rad srca i krvnih sudova, ali više od dva žestoka pića neutrališe lekovito dejstvo. Kad smo kod alkohola treba da znate da su tri i više alkoholnih pića dnevno kod mnogih bolesnika uzrok neizlečive hipertenzije.

Namirnice bogate kalcijumom, uz krstašice (kupus, karfiol, brokoli) i psenične mekinje mogu da spreče pojavu raka debelog creva. One smanjuju bujanje ćelija koje mogu da pređu u maligne. Mogu da unište ili smanje polipe koji su prekancerozne promene. Važno je da nikada nije kasno da se promeni ishrana. Čak i osobe koje imaju polipe i u opasnosti su da dobiju kolorektalni rak promenom ishrane mogu da spreče kobnu bolest. Primećeno je da sa promenom ishrane polipi mogu da se smanje, a mali da nestanu. Osobe starije od pedeset godina su pod većim rizikom da dobiju rak debelog creva. Konzumiranjem tri čaše obranog mleka dnevno znatno ga smanjuju. 

Poznato je da je kalcijum neophodan za formiranje jakih kostiju. Manje je poznato da se jake kosti formiraju u detnjstvu i mladosti te se prevencija osteoporoze unosom namirnica bogath kalcijumom vrši od malih nogu. Više naučnih studija pokazuje da više kalcijuma u mladosti znači jače kosti u starosti. Ako ste u mladosti bili nesmotreni kalcijum posle tridesete godine ne može da vam izgradi jake kosti. Ipak, unošenje kalcijuma u zrelom dobu je jako važno jer usporava slabljenje kostiju i sprečava njihov lom. Postoje namirnice koje sprečavanje pozitivno delovanje kalcijuma na kosti. To su kafa i slana hrana. 

Kalcijum možete da uzmete u obliku suplementa, ali je delotvorniji iz hrane. Postoji mnogo namirnica koje sadrže znatne količine ovog minerala, neophdnog za život i zdravlje. Najviše ga ima u siru, mleku, jogurtu i ostalim mlečnim proizvodima, konzerviranoj skuši, lososu i sardinama ako su sa kostima, suvim smokvama i tofuu. Znatne količine se nalaze u lišću repe, kelju, brokulima, pasulju, zrnima soje i leblebijama.