Listerioza

Listerioza

Detalji Kategorija: Infektivne (zarazne) bolesti

Listerioza, teška zarazna bolest od koje oboljevaju mnoge životinje može da se prenese na ljude.

Izaziva je mikroorganizam iz roda listerija od kojih je za čoveka patogena listerija monocytogenes. Ona je otporna na niske i visoke temperature, veliku koncentraciju soli, isušivanje i zamrzavanje. Može da se razmnožava na temperaturi nižoj od 4 stepena tako da čuvanje namirnica u frižideru nije zaštita od ove bolesti.

Od davnina se zna da od listerioze oboljevaja i strada stoka, pre svega ovce, koze i goveda. Tek nedavno je postalo jasno da se čovek zarazi uglavnom preko hrane, klanjem stoke i baratanjem svežim mesom ređe. Listerija se najčešće prenosi preko zaraženog sira, nekuvanog mleka, dimljenog mesa.

Od listerioze najčešće oboljevaju osobe sa oslabljenim imunitetom, trudnice i novorođenčad. Trudnica ne mora da ima simptome ili je prisutno zapaljenje grlića materice (cervicitis). Ponekad ima malo povišenu temperaturu nejasnog uzroka. Infekcija se prenosi preko posteljice, plod oboljeva, tako da može da dođe do spontanog pobačaja, prevremenog porođaja, rađanja mrtvog deteta ili smrti nedonešenog deteta. 

Novorođenče može da se zarazi tokom rađanja bilo da je u pitanju prirodni porođaj ili carski rez. Obično dobija meningitis jednu do tri nedelje nakon rođenja. Roditelji primećuju da je razdražljivo, fontanela je napeta, zatim beba dobija grčeve (konvulzije) i upada u komu. Zaraženo nedonešeno dete je modro, ima problema sa disanjem, dobija zapaljenje pluća i crvenu ospu po koži. Ako preživi ima poremećaj mozga, razrokost, hidrocefalus (uvećanu glavu).

Osoba zaražena od listerioze može da ima blage tegobe. Dobija povišenu temperaturu, groznicu i bol u mišićima kao da ima slabiji grip. Može da ima mušninu, povraćanje i proliv kao jedine simptome, ali češće tako počinje teži oblik bolesti. Temperatura se ne smanjuje, bolesnik je slab. Ako listerija prodre u leukocite nastavlja da se razmnožava i preko krvi se širi na mozak, moždanice i srce. Širenjem listerije na nervni sistem bolesnok dobija jaku glavobolju, vrat mu je ukočen, povraća, gubi ravnotežu. Temperatura je visoka. U težim slučajevima svest mu je poremećena, dobija grčeve i paralizu pojedinih nerava.  

Bolest se leči antibioticima, uglavnom ampicilinom i gentamicinom. Smrtnost je velika – umire 20 do 30% obolelih. Da bi izbegli bolest ne treba da konzumirate nepasterizovano mleko, meke sireve, uključujući fetu, koji se prave od nekuvanog mleka, sladoled i kremove koji se prave od nekuvanog mleka, dimljeno meso. Podgrejano jelo treba da bude jako vruće da bi bili sigurni da je listerija uništena. Treba da pazite da se sirovo meso i ostala hrana ne dodiruju u frižideru. Nakon rukovanja sirovim mesom dobro operite ruke, dasku za meso, noževe i ostali korišćen pribor. Ne secite povrće na dasci za meso. Dobro perite voće i povrće, jer može da bude zaraženo listerijom iz nečiste vode kojom je polivano.