Zašto treba jesti jagode?

Zašto treba jesti jagode? 1Foto: Pixabay/Pezibear

Pored prelepog mirisa i ukusa, konzumiranje ovog voća nosi mnoge benefite po naše telo.

Ovo su samo neki od razloga zašto treba jesti jagode:

– Pomažu u sagorevanju nakupljenih masti

Crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimuliraju topljenje nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga.

– Poboljšavaju kratkoročno pamćenje

Već spomenuti antocijanin odgovoran je i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100 odsto u osam nedelja konzumirajući jagode svaki dan.

– Imaju malo kalorija

Puno vlakana 100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98 odsto dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a spoj nitrata u jagodama potiče protok krvi i kisika u telu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.

– Imaju anti-ageing efekt

Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava uništavanje kolagena i upale u stanicama kože, dva najveća neprijetelja mladog lica koji stvaraju bore.

– Ublažavaju upale

Inflamacija ili upala uobičajena je reakcija tela na podražaje koji mu ne gode, a jagode snižavaju razine C-reaktivnog proteina u telu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od hroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.

Pošto nije retkost da se u naletu radosti kada vidimo lepe jagode, kupi i više nego što se može pojesti dok one ne počnu propadati, evo ideje šta možete uraditi sa jagodama od juče – smoothie kao užina:

  • 3 dl jogurta
  • 2 kašike limunovog soka
  • 100 g jagoda
  • 1 manja jabuka
  • 1 srednja banana
  • prstohvat soli
  • na vrh kašičice đumbira (svež)
  • zaslađivač po želji (med, urme, javorov ili agavin sirup)

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Original Article