Zbog ovog povrća nastala je panika: Iznenadit će vas tko je ‘krivac’ za pojavu Escherichije coli

Autor: F.F

Više od 200 Britanaca je zaraženo rijetkim sojem Escherichije coli, povezanim s kontaminiranom salatom. Prema riječima šefova odjela za sigurnost hrane, vjeruju da je vrsta zelene salate Apollo izvor izbijanja bolesti koja uzrokuje proljev.

Iako je identificiran izvor, još uvijek nije jasno kako se zaraza točno proširila. Preko 60 proizvoda, uključujući sendviče, obloge i salate, povučeno je iz prodaje u 11 velikih trgovina zbog moguće kontaminacije bakterijom E. coli koja proizvodi Shiga toksin.

Ovo nije prvi put da se lišće salate povezuje s izbijanjem E. coli. Istraživanja su pokazala da je lisnato povrće odgovorno za polovicu svih slučajeva zaraze E. coli. Stručnjaci vjeruju da hrapava površina lista salate može olakšati zadržavanje bakterija, a činjenica da se salata obično ne kuha, što bi inače ubilo bakterije, dodatno povećava rizik.

Foto: Unsplash

Do vode je?

Profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta East Anglia, objasnio je da se tijekom zalijevanja salate potencijalno kontaminirana voda može zadržati na listovima. Površina lista salate otežava ispiranje E. coli, a postoji i mogućnost da bakterije prodiru u tkivo lista salate, prenosi Daily Mail.

Istraživanje provedeno između 1995. i 2018. analiziralo je 35 izbijanja E. coli povezanih sa salatom, otkrivši da je nedostatak pravilne obrade povrća bio čest faktor u izbijanjima. Profesor Hunter naglasio je da su salate Cos, Iceberg i Mesclun česti izvori problema. Stručnjaci preporučuju temeljito pranje svake salate potapanjem u hladnoj vodi te pravilno skladištenje u hladnjaku pri temperaturi nižoj od 4°C kako bi se smanjio rizik od bakterijske kontaminacije.

Vlažno i toplo vrijeme također može stvoriti idealne uvjete za razmnožavanje E. coli na poljima. Profesorica Eileen Wall iz Škotskog ruralnog koledža ističe da kiša može raspršiti kontaminiranu vodu po lišću salate, dok toplina potiče rast bakterija.

Zaštita vode u Republici Hrvatskoj: Neki pesticidi i dalje nisu na popisu zabranjenih tvari

Paziti sa salatama i ostalim lisnatim povrćem

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) izvijestila je o 211 slučajeva zaraze u kratkom vremenskom razdoblju u svibnju i lipnju. Većina oboljelih je hospitalizirana, a djeca mlađa od pet godina imaju najveći rizik od razvoja teških komplikacija poput hemolitičko-uremijskog sindroma (HUS).

Jedan od dramatičnih slučajeva bio je Antonia Hay, koja se zarazila na božićnom sajmu i bila je na rubu smrti. Njezina obitelj opisala je borbu s bolešću kao noćnu moru.

Foto: Pixabay

UKHSA savjetuje roditelje da budu oprezni i da potraže medicinsku pomoć ako primijete simptome infekcije E. coli kod djece, uključujući znakove dehidracije i neuobičajeno malo mokrih pelena.

Odrasli i djeca trebaju potražiti liječničku pomoć ako imaju proljev duže od tjedan dana ili ako povraćaju više od dva dana. Osobe koje primijete krv u stolici ili imaju krvavi proljev također trebaju odmah potražiti medicinsku pomoć.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More