Zdrav med u zdravom pakovanju

Foto: Sutterstock

Kako prenosi portal ekologija.rs, rešenje o univerzalnim providnim teglama garantovaće kupcima brzbednost i kvalitet, a do njega je došlo zahvaljujući projektu Saveza pčelarskih organizacija Srbije koji finansira Evropska unija.

“Potrošači će konačno imati apsolutni uvid u sve segmente proizvodnje i pakovanja ovog meda. Cilj je da i domaći kupci konzumiraju med iz Srbije, a ne kukuruzni sirup ili druge falsifikate ovog proizvoda, kao što je sada slučaj. Srpski pčelari su se konačno organizovali. SPOS je radio na ovom projektu više godina, a intenzivno poslednjih godinu dana”, kaže Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a.

Iz sredstava EU finansiraće se kalupi za teglu, izrada 100.000 tegli, etiketa i plasman 100 tona meda na tržište. Projekat finansira i dobar deo analiza meda, obuku pčelara u navedenih pet opština o dobroj pčelarskoj praksi, obuku o organskoj proizvodnji meda, izradu promotivnog materijala, letaka.

Svaka tegla imaće serijski broj i potrošači će putem sajta biti informisani u koji market i kada su poslate tegle sa odgovarajućim serijskim brojevima, te će mogućnost falsifikovanja biti ravna nuli.

Iz Srbije je 2012. izvezeno 2.967 tona meda, a za prvih 11 meseci 2013. godine čak 3.013 tona. S obzirom na to da se u decembru izvozi dosta meda, može se očekivati da će biti premašen izvoz iz prethodne godine.