Zdravoholičarske priče – Proso (video snimak)

Proso je žitarica kojoj je čovek u svom razvoju bilo koje vrste naneo najveću nepravdu. To je nepravda koja je srazmerna raznim dostignućima civilizacije, jer proso je predistorijska kultura, poznata još iz mlađeg kamenog doba, kada je bila ne samo glavna hrana većine stanovništva već i jedan od najstarijih lekova u narodnoj medicini.

Loš glas koji prati žitaricu proso kao sirotinjsku hranu i danas kod mnogih ljudi stvara odbojnost. Mnogi mlađi naraštaji nikada u životu nisu ni okusili ovu namirnicu, ne postoji običaj kod našeg naroda da se koristi u ishrani, što je vrlo pogrešno.

Zrno prosa je obavijeno ljuskom koja je vrlo teško svarljiva, zato bi trebalo u ishrani koristiti oljušteno zrno ove žitarice. Oljušteno zrno prosa je vrlo hranljiva žitarica koja pruža ljudskom organizmu gotovo sve neophodne sastojke za fiziološku ravnotežu. Sadrži najviše ugljenih hidrata, oko 70 posto, belanševina oko 10 posto i masti oko 3 posto. Proso je bogato i mineralnim sastojcima od čega najviše kalijum, fosfor i magnezijum. Sadrži takođe u manjim količinama gvožđje, kalcijum, natrijum i jod. Takođe u prosu se nalaze i vitamini B grupe. Njegova energetska vrednost u 100 grama je oko 370 kalorija.

Zbog lake varljivosti proso je je vrlo preporučljiva namirnica za sve osobe koje imaju problema sa varenjem kao i starije osobe koje imaju problema sa krvnim sudovima i arteriosklerozom.

Jednom do dva puta nedeljno upotrebom prosene kaše sa povrćem učinićete mnogo dobra svom organizmu, čak i ako ste odličnog zdravlja. Posledice koje nastaju nedovoljnim unošenjem minerala mogu da budu pucanje noktiju i kose, bubuljice i nečist ten. Preporuka bi mogla biti da ćete čistocu svoga tena mnogo lakše održati savršenom kada bi umesto skupih kozmetičkih preparata, masaža i maski za lice pokušali sa dijetom koja bi sadržavala kašu od prosa, čime bi ste uspostavili ravnotežu svog metabolizma.

Mnoge osobe zahvaljujući ubrzanom tempu života radije se opredeljuju za brzu hranu spremljenu na vrlo loš način čime misle da su zadovoljili svoje fiziološke potrebe. čestom upotrebom masne i rafinisane hrane činimo sebi jako lošu uslugu. Treba razmisliti još jednom kada se odlučujemo šta ćemo danas jesti. Ako vas je ova priča bar malo zainteresovala, zabeležite jedan od recepata sa ovom sitnom, žutom i lepom žitaricom proso.

Za pripremu kaše od prosa potrebno vam je pola šolje prosa, 3 kašičice maslaca od soje, ili skroz posnog margarina, 2 kašičice morske soli, 1 veza peršuna i dve rotkvice.

Proso skuvajte u 3 šolje slane vode. Po potrebi dok se kuva proso dolivajte vodu, ili ga kuvajte u ekspres loncu oko 20 minuta od trenutka kada ventil prošišti. Kada je proso skuvano tako da se drobi pri dodiru, dodajte maslac i naseckan peršun, pa dobro izmešajte. Rotkvice isečemo na četvrtine i ukrasimo ovo žuto-zeleno jelo. Može da se servira uz jogurt, salatu i pasulj.

Neka hrana bude vaš lek, a lek vaša hrana, rekao je u IV veku stare ere Hipokrat, otac moderne medicine, a ja vam želim prijatan i zdrav dan.

Pogledajte TV emisiju