Kolorterapija – lečenje bojama

Pesnicima i kompozitorima budile su inspiraciju, slikarima razigravale maštu, modnim kreatorima služile za dizajniranje najlepših odevnih predmeta, a drevnim narodima bile glavno oružje protiv bolesti. Reč je o bojama, čarobnom, nepreglednom spektru, kroz koji nam je priroda dala jedno od najmoćnijih sredstava za postizanje dobrog zdravlja, duhovne ravnoteže, zadovoljstva i životne radosti.

čak i oni koji ne veruju da boje imaju veliki uticaj na ljudski organizam uživaju u zalasku sunca i trenutku kada se topla žuta i narandžasta postepeno transformišu u plavu i ljubičastu i nestaju iza horizonta. Da li takav prizor u vama budi posebna osećanja, rasplamsava maštu ili deluje smirujuće? Odgovor je sigurno potvrdan.

Odgovarajuće, odnosno komplementarne boje, u kojima naše telo nesvesno uživa, bude u nama osećaj sigurnosti, smirenosti i sreće. Uticaj boja na telo je ogroman, a dokazano je da odsustvo kolorita dovodi do bledila, apatije, depresije, lošeg raspoloženja…

Metoda lečenja bojama poznata je još od antičke Grčke, a kasnije, tokom istorije, ljubičasta boja dobijena filtracijom sunčeve svetlosti, koristila se za tretiranje psihičkih poremećaja. Danas su metode lečenja bojama široko rasprostranjene, a najviše se primenjuju u alternativnoj medicini za lečenje duhovnih, mentalnih, emotivnih i fizičkih tegoba.
Cilj svih ovih tretmana je uspostavljanje ravnoteže i harmonije u telu, a boja je, kažu, najbolje sredstvo za postizanje tog cilja. Veoma se dobro kombinuje sa ostalim tehnikama lečenja kao što su akupunktura, akupresura, biljna terapija ili vizuelizacija. Najvažnije je, tvrde terapeuti, da pacijent bude uveren da su boje deo radosti sveta i njega samog.
Kolorterapija jedna je od najrasprostranjenijih metoda kojom se, na primer, putem boja odeće rešavaju problemi stresa, iscrpljenosti, nedostatka energije, potištenosti, tuge, osećaja bespomoćnosti… Kolorterapija u bukvalnom smislu znači da telo, ili neki njegov deo, osvetljavamo sa jednom ili više boja i zasniva se na zakonima biofizike i fizičke hemije, a istraživanja iz oblasti kvantne medicine dokazala su da spektri vidljivih boja “odgovaraju” određenim unutrašnjim organima, odnosno da ih dovode u ravnotežu. Ljudsko oko može da prepozna preko milion različitih nijansi, ali samo neznatan broj svesno.

Zagovornici ovakvog vida terapije tvrde da, na primer, obavezno stavite crveni šal ukoliko imate problema sa kičmom, ili da obučete nešto narandžasto ako ste loše volje. Žuta će rešiti probleme sa probavom, zelena srčane smetnje i oscilacije u telu. Plava boja odlično leči migrenu, pa je plava traka oko glave sve što vam je potrebno da bol prestane. Ljubičasta je idealna za opuštanje, pa se preporučuje kao najbolja “dopuna” vežbama meditacije.

Ali, kolorterapija najčešće kombinuje nekoliko boja, koje se “mešaju” kako bi se postigao najbolji mogući efekat. Za što uspešnije lečenje kolorterapija se dopunjuje alternativnim vidovima medicine, najčešće vizuelizacijama i meditacijom. To jednostavnije rečeno znači da svako od nas boje nosi u sećanju i da ovim “dodatnim” tehnikama može postići da sa bilo kog mesta “odšeta” na omiljeno mesto u prirodi. A priroda predstavlja carstvo boja koje prijaju, opuštaju i leče. Dovoljno je da legnete na leđa, udobno se smestite i lagano dišete. Svojim mislima oživite boju neba, bljesak sunca, sklad plavih morskih talasa, zelenilo trave, zlatno jesenje lišće, ili boje omiljenog cveća. Sledeći korak je da “udahnete” sve te boje. Za vitalnost “udahnite” crvenu, “izdahnite” tirkiznu, za radost narandžastu i plavu, za intelektualnu sposobnost žutu i ljubičastu. Za veće samopouzdanje, na primer, “udahnite” ljubičastu, a “izdahnite” žutu.

Terapeuti bojama tvrde da svako od nas ima svoju “paletu” boja sa kojom se rađa i koja je nepromenljiva tokom čitavog životnog veka. Na osnovu toga određuje se, na primer, koje boje vam najviše prijaju na odeći, koje na kosi, koje u životnom prostoru. To je veoma važno jer ukoliko poštujete svoju paletu, najbolje ćete “zračiti” prema okolini, tvrde kolorterapeuti. Ukoliko poslušate savet i dobijete kompliment da “danas odlično izgledate”, to je verovatno zbog toga što je na vama boja komplementarna vašoj paleti.

Boje ne deluju samo na fizička oboljenja, već su sjajne rezultate pokazale i na mentalnom planu, odnosno na polju kreativnosti, koncentracije i snage. U oblasti osećaja, boje uravnotežavaju određena emotivna stanja – bilo da je reč o stresu, šoku, ljutnji, besu, osećaju potištenosti ili o ostalim emocijama koje negativno utiču na rad mozga i unutrašnjih organa. Malim “trikovima” vrlo uspešno možete “zavarati” svoj mozak i sprečiti, na primer, zimsku depresiju, neraspoloženje ili opštu usporenost.

Kada je reč o određenim zdravstvenim problemima kolorterapija se usredsređuje i na boju namirnica koje jedemo. Tako, energija potrebna za pravilan rad organa najviše dolazi od toplih boja, a najmanje se preporučuje plava hrana, jer je ova boja najhladnija u spektru. Hrana koju jedemo treba da doprinese ravnoteži u telu i zato je najzastupljenija ona zelene boje.

Bojama treba da se okružite i u radnom i životnom prostoru, a odabir, ponovo, valja napraviti u odnosu na vašu prirodom datu “paletu”.
Žuti zidovi, kao i oni narandžaste boje, podižu raspoloženje, crvena daruje životnu energiju i aktivira razmenu materija u organizmu, a zelena smiruje i donosi harmoniju.
Možete nabaviti i specijalne terapijske lampe koje, po rečima terapeuta, doprinose boljem efektu kolorterapije.

Ipak, pre nego što ofarbate sobu u zeleno ili odlučite da nosite samo crveno, konsultujte se sa stručnjakom. Odabir boja na osnovu intuicije ili trenutnog raspoloženja nije dobro rešenje. Različiti efekti pojedinih boja na organizam su trajni i zbog toga nemojte ništa raditi “na svoju ruku”.

Kolorterapija u kozmetičke svrhe

Hromo, ili kolorterapija pokazala je izuetne rezultate u borbi sa borama, celulitom i aknama. Nisu primećene neželjene posledice i stručnjaci tvrde da je apsolutno bezbedna. Boje, sem što se primenjuju “gledanjem”, mogu se i snopovima usmeravati na kožu, odnosno na delove koje želite da korigujete. Crvena boja pokazala se izuzetno efikasnom protiv bubuljica, osipa i posledica opekotina. Narandžasta boja “prepisuje” se kao sredstvo borbe protiv celulita i bora, a povoljno deluje i na regeneraciju kože. Žuta boja, sem što podstiče optimizam, umanjuje vidljivost strija. Zelena smiruje nadraženu kožu i promene izazvane ekcemima, dok je plava prirodni analgetik. Normalizuje kožu sklonu upalama i redukuje telesnu težinu. Ljubičasta deluje na limfni sistem i odlična je za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma.

Boje sunčevog spektra

Isceljivanje pomoću boja praktikuje se od davnina. Još su pećinski ljudi svoje bolesne i ranjene iznosili na sunce kako bi im vratilo snagu i zdravlje. U rimskim gradovima neimari su projektovali posebne prostorije u kojima su se sunčevi zraci prelamali u sedam boja Sunčevog spektra, koje su korišćene prilikom lečenja. Kasnije kroz istoriju, crkve su ukrašavane vitražima, kako bi svetlost dobijala željene boje i stvarala mistične prozore. Od 19. veka koristi se infracrvena svetslost, a u 20. počela je terapija filtriranom svetlošću različitih talasnih dužina.

čak su i energetski centri ljudskog organizma – čakre – označene bojama. Prva, koja predstavlja životnu energiju i stvaralačku moć je crvena, druga (sakrum), koja je središte fizičkih pokreta i emocija, je narandžasta, treća (solarni pleksus), središte osećaja sopstvene vrednosti je žuta. četvrta (srčana) čakra, središte ljubavi i harmonije zrači zeleno, peta (timus) čakra, centar velikodušnosti i saosećanja je tirkizna, šesta (grlena), središte stvaralačkog izražavanja je plava boja, sedma (čeona), “zadužena” za intuiciju i vizuelizaciju je ljubičasta. Poslednja, osma (krunska, kosmička) čakra, koja je središte energije i večne duhovnosti, je purpurna.