Zdravoholičarske priče – Zdrava ishrana i u restoranu (video snimak)

Mnogi ljudi misle da je teško promeniti ishranu i način spremanja hrane. Zato se i drže tradicionalnih recepata, koje se našim porodicama prenose sa kolena na koleno. Ja mislim da nije neophodno napraviti sarmu iznad koje mora da pliva masnoća debljine pet santimetara, jer je tako spremala moja baka i moja majka. Sve što spremate kod kuće treba da spremate sa minimalnom upotrebom masnoća, nađite svoj način, ali u stvari danasnju priču osim o tradicionalnoj ishrani želim da posvetim nekim savetima kako da lakše prebrodite ručak ili večeru u restoranu, slavsku trpezu ili neku od sličnih proslava na kojima nas čekaju prepuni stolovi hrane.

Zdrav način ishrane ne isključuje ručak ili večeru u restoranu ili piceriji. Ipak treba da budete vrlo pažljivi, pa ću vam dati nekoliko saveta kako da rešite ovakav problem, a da se ne kajete posle svakog odlaska u restoran. Pre svega držite se već svojih ustaljenih navika, naravno ako ih imate. Nemojte da popuštate pritiscima, kako ovo parčence treba da pojedete nekome za ljubav, jer treba pre svega svako da vodi računa o svom stomaku i o ljubavi prema sebi samome. Našu sredinu naročito karakteriše domaćinski odnos prema količinama hrane koja je određena za jedan obrok. Samo se u takvim situacijama setite da pas kada mu se da više hrane nego što mu je potrebno, on je jednostavno ili ostavi, ili zakopa za sledeći obrok.

Nemojte da gladujete ceo dan ako u planu imate odlazak na slavu ili večeru sa prijateljima van kuce. Doručkujte i ručajte lagane obroke, pojedite i malo voća, jer u suprotnom uveče ćete biti toliko gladni da ćete brzo pojesti svoj obrok, a još verovatnije i mnogo više. Ako pokušavate da mršavite, preskočite ono najslađe – predjelo, i izaberite nešto skroz lagano od jela. Obratite pažnju na to kako je hrana pripremljena, i imajte na umu da je konobar tu da odgovori na svako vaše pitanje. Dobro se raspitajte kako je određena vrsta namirnice pripremljena. Da li je pohovana, dinstana, pržena u tiganju ili na roštilju. Uvek odbacite pohovane stvari, zato što su premasne i teške za varenje. Najbolje je da odaberete parče što posnijeg mesa, pileceg bez kože ili teletine na roštilju, garnirajte sa dosta povrća i to tako da dve trećine tanjira zauzima povrće, grašak, šargarepa i kuvani pirinač, što u svakom restoranu treba da ima, samo potražite.

često sosovi i prelivi sadrže previše masnoća, najbolje bi bilo da ovakav dodatak preko svoje hrane preskočite potpuno, ali ako ste baš željni, tražite od konobara da vam sos posluži posebno, i vodite računa, ne morate sve da pojedete.

U nekim restoranima porcije jela su ogromne. Najlakše je da poručite pola porcije glavnog jela, a da udarite akcenat na barenom povrću i salati. Imaćete pun tanjir i na ovaj način, a nećete uneti previše kalorija. Sve ovo što vam govorim trebalo bi da usvojite i toga se pridržavajte, bez obzira na komentare vaših prijatelja. Vremenom će da se naviknu na vaše porudžbine, a vi ćete biti i dalje vitki i zdravi.

Najvažnije od svega u ovoj priči je informacija da je vašem mozgu potrebno 20 minuta da registruje da je stomak pun, tako da bi trebalo da sačekate pre nego naručite i desert.

Da se sutra ne biste kajali šta ste to sebi uradili, slatkiš preskočite, a što se tiče voćne salate, u krajnjem slučaju poručite je, ali bez šlaga. Inače govorila sam vam već o tome. Voće jedite pre jela, a ne posle obilnog obroka.

Odlazak u restoran ili na neko kućno slavlje, ako nemate u svojoj glavi metar koliko je zaista dovoljno, doneće vam samo oko 4000 kalorija. Minimalno.

Pogledajte TV emisiju