Ne preskačite doručak

Redovno doručkovanje ubrzava metabolizam te omogućava brže sagorevanje kalorija i mršavljenje. Osobe koje preskaču doručak sklonije su napadima gladi i prejedanju u poslepodnevnim satima, pa se više i debljaju. Grickalice, kojima zavaravamo glad u očekivanju glavnog obroka, sadrže mnogo kalorija, kao i nezdravih masti i šećera, koji mogu naštetiti zdravlju i podstaknuti debljanje.
Mnoga su istraživanja dokazala da osobe koje doručkuju pokazuju bolje rezultate na testovima pamćenja i koncentracije, kognitivnih sposobnosti uopće. Nutricionisti preporučuju doručak koji će zadovoljiti četvrtinu dnevnih potreba za svim hranjivim materijama. Doručkovanje osigurava dovoljan unos kalcijuma, gvožđa, vitamina B i vitamina D, koji su naročito potrebni za razvoj deteta i za žene u menopauzi.

Žitarice:
Ugljenohidrati su najvažniji izvor energije, koji je neophodan organizmu za dobro pamćenje i koncentraciju. Odaberete li žitarice i namirnice od integralnog brašna za doručak i zamenite beli šećer medom ili smeđim šećerom, kasnije ćete imati manju potrebu za hranom jer ćete biti duže siti.

Soja i jaja:
Belančevine su neophodne za normalan rast i obnavljanje tkiva, a uključene su u gotovo sve biohemijske procese ćelija. Potrebu za belančevinama osiguraćete namirnicama od mleka ili soje. Jaja su odličan izbor, ali ih ne bi trebalo jesti više od četiri puta nedeljno a soliti ih što manje.

Kafa:
Kafa, bogata antioksidantima, ima podsticajno delovanje na lečenje i smanjivanje rizika čitavog spektra različitih bolesti, uključujući rak i bolesti srca i jetre. Slobodno je pijte za doručak, ali ako je moguće, bez šećera, a zamenite punomasno mleko obranim.

Manjak vremena:
Odlučite li se za doručak od žitarica s mlekom, za pripremu će biti potrebno najviše deset minuta, a organizmu ćete osigurati zdrav niskokaloričan obrok.