Želim da vežbam, ali nemam kad

Nemam vremena za vežbanje. Počeću kad otopli. Počeću kad zahladni. Skupo mi je. Nemam opremu. Nemam s kim. Ne postoji dobar trener. Nemam društvo. Krećem sledećeg ponedeljka. Izgovori, izgovori, izgovori…

Oni stupaju na scenu kad sebi i drugima želimo da objasnimo zašto se ne krećemo više, zašto se kilogrami gomilaju, zašto nam telo postaje sve slabije. Međutim, to su samo prilično slabi izgovori, jer se vreme za vežbanje, naravno, može pronaći.
– Kad umorne s posla dođete kući, gde vas sačeka još gomila obaveza, zaista vam ideja da u sav taj haos ubacite još i vreme za vežbanje može delovati sumanuto – kaže Jelena Jović, fitnes instruktorka. – Naročito ako vežbanje zamišljate kao sate i sate treniranja u teretani ili, možda, u vašem stanu, u kome nema ni muža ni dece koji bi vas prekidali.
Ipak, rešenja ima.

Hodajte, hodajte
Nema ničeg lošeg ni u jednočasovnom treniranju dvaput ili triput nedeljno, ali takvo treniranje nije jedini način da vežbate niti da budete u formi.
– Kad idete u prodavnicu ili na pijacu, maksimalno ubrzajte korak, jer i to spada u vežbanje. Umesto da se na treći sprat penjete liftom, idite peške. Možete stanicu-dve ranije da izađete iz autobusa, pa prošetajte. Dok ujutru čekate da vam provri voda za kafu, možete da uradite nekoliko trbušnjaka, a kada se ukočite od sedenja pred kompjuterom, napravite nekoliko čučnjeva – predlaže Jelena Jović.

Odlaganje je začarani krug
Učinite to odmah – danas. Ne odugovlačite. Umesto da trošite energiju na smišljanje razloga zbog kojih ne možete da vežbate, uradite nešto konkretno.
– Za početak će i 20 trbu­šnjaka, brza šetnja do posla i preskakanje vina koje rado pijete za večeru učiniti mnogo. Važno je da počnete s nečim. Ali ne sutra, već sada i odmah – kaže Jelena.

Motivacija je ključna
Pre nego što krenete u pravu akciju, zapitajte se kakav način vežbanja bi vama najviše odgovarao.
Ako želite da budete aktivni u privatnosti svog doma, kupite DVD s vežbama. Ako volite da vežbate u društvu, upišite se na aerobik. Ako imate malo više novca, uzmite ličnog trenera.
Sve se to, naravno, može lako nabaviti – i oprema, i društvo, i idealan program vežbi. Ali ključna stvar je motivacija. Nju je najteže pronaći i upravo je njen nedostatak kriv za izgovore.
– Ciljevi neka vam budu dugoročni – savetuje Tatjana Bošković, psihoterapeut.
– Ne morate da vežbate samo da biste izgledate lepo na godišnjici mature ili da biste ušli u stare farmerke. Zašto ne biste bili u boljoj formi kako biste izbacili svu negativnu energiju iz sebe i tako postali strpljivija majka?
Verujte, bićete zahvalni sebi što ste napravili zdrav izbor. A uz to, svaki dan ćete biti sve zdraviji, jači i mršaviji.
– Za trening vam treba i pristojna oprema. Ofucana trenerka i patike nisu baš najbolja motivacija. Zato kupite trenerku i kvalitetne patike, a noge i telo će vam biti zahvalni – kaže Jelena Jović.

Vizualizujte uspeh
Nemojte da se iznenadite ako se budete osećali čudno dok vežbate. To je sasvim normalno, jer treba da prođe nekoliko nedelja da biste sebe prihvatili kao osobu koja trenira i koja se brine za svoje telo.
– Vizualizujte svoj uspeh. Navike su samo projekcije onoga što mislite o sebi. Zato je važno da se zamislite kako dolazite s posla kući, uzimate trenerku i patike i idete na trening. Zaboravite na sliku sebe na kauču s grickalicama ili kafom i cigaretom u ruci. Ojačajte svoj um i pozitivne slike koje mu šaljete, pa će vam biti lakši i nov režim života u kojem je fizička aktivnost postala vaša svakodnevica – kaže Tatjana Bošković.

Može i ovako, ako je za utehu

Aktivnost Vreme Kalorije
Lagana šetnja 30 min. 100
Brzo hodanje 25 min. 200
Vožnja bicikla 60 min. 300
Brisanje prašine 30 min. 120
Peglanje 60 min. 171
Pranje sudova 25 min. 60
Brisanje podova 40 min. 221
Kupovina 45 min. 90
Igranje sa decom 30 min. 125
Kuvanje ručka 30 min. 90

Poštujte pravilo 10 minuta

Hladno i kišovito vreme nije baš podsticajno za vežbanje. Teško da ćete se nagovoriti na bilo šta, a kamoli na vežbanje. Zato recite sebi da ćete izaći napolje i hodati samo deset minuta. Ova mentalna igra pomoći će vam da izađete iz kuće. Kada jednom krenete s vežbom, telo će se zagrejati i bićete spremni za još 30 minuta pešačenja.