Želite li izbjeći posljedice i dugotrajno liječenje upale mjehura? Ne ignorirajte ni grčeve u ovom dijelu tijela

Foto: Screenshot

MOŽE BITI JAKO NEUGODNO

+
AAA

Želite li izbjeći posljedice i dugotrajno liječenje upale mjehura? Ne ignorirajte ni grčeve u ovom dijelu tijela

Autor: T. Š.

Cistitis ili upala mokraćnog mjehura uzrokovana je pojavom bakterija u mokraći. Postoje i druga stanja koja mogu provocirati upalu te i neki nebakterijski i neinfektivni uzroci. Najčešća bakterija koja uzrokuje upalu mokraćnog mjehura je Escherichia koli te druge enterobakterije. Bol i osjećaj probadanja ponekad mogu biti toliko snažni da jednostavno nismo u stanju obaviti niti osnovnu dnevnu rutinu.

Ove infekcije češće su kod žena, posebice za vrijeme reproduktivnih godina, a jedan od razloga zašto žene oboljevaju nešto ćešće je i to što se za vrijeme spolnog odnosa ozlijeđuje mokraćna cijev te lakše dolazi do infekcije.

Kod muškaraca su upale mokraćnog mjehura riječe te uglavnom počinju s infekcijom mokraćne cijevi koja se širi u prostatu pa dalje u mjehur. Najčešći uzrok nastanka upale mjehura kod muškaraca je trajna bakterijska infekcija prostate.

Osim bakterijskog uzročnika, upala mjehura može biti i gljivična, postradijacijska, ona uzrokovana spolno prenosivim uzročnicima te ona koja nastaje uslijed iritacije mokraćnog mjehura kamencem. Spolno prenosivi uzročnici mogu biti bakterije klamidije i mikroplazme. Kod muškaraca uzrok može biti i povećana prostata.

Kao glavni simptom uglavnom se navodi poremećaj funkcije mokrenja, no ono može nastati i radi pretjerane psihičke napetosti. Ako se upala ne izliječi do kraja može uzrokovati kroničnu upalu mokraćnog mjehura koju je mnogo teže liječiti. Rano liječenje simptoma i nakupljanja bakterija može vas spastiti dugotrajnih posljedica i borbe s bakterijama.

Obratite pažnju na ove simptome:

mutna mokraća ili mokraća u kojoj se vide tragovi krvi
češće mokrenje nego inače
mokraća ima čudan i neugodan miris
za vrijeme mokrenja osjećate bol ili peckanje
osjećaj kao da stalno trebate mokriti te stalan osjećaj pritiska
grčevi u donjem dijelu abdomena ili donjem dijelu leđa
povišena tjelesna temeperatura i snažni bolovi u predjelu bubrega (donja strana leđa)

Bol uzrokovana upalom mjehura uglavnom se osjeća iznad stidne kosti i u leđima. Krv u mokraći uslijed upale pojavljuje se kod oko 30% osoba. Infekcija mokraćnog mjehura može proći bez ikakvih ili samo sa slabim simptomima te se može otkriti sasvim slučajno. Ovo istovremeno znači da su kod nekih osoba uslijed upale ovi simptomi jače ili slabije izraženi. Tako se kod starijih osoba simptomi pojavljuju vrlo rijetko, a ishod toga može biti inkontinencija ili nemogućnost zadržavanja mokraće. Povišena tjelesna temperatura rijetko raste iznad 37,5°C.

Za ovo stanje potrebno je postaviti dijagnozu, a ukoliko se infekcije često ponavljaju, tada je još važnije pronaći točan uzrok. U tome može pomoći cistoskopija što označava neposredno gledanje u mjehur uz pomoć instrumenata.

Autor:T. Š.

ZADNJE VIJESTI


RAK DOJKE

Ne čekajte da napipate kvržicu, moglo bi biti prekasno! Prepoznajte ove simptome, jer šanse za izliječenje mogu biti neusporedivo veće!


MOŽE BITI JAKO NEUGODNO

Želite li izbjeći posljedice i dugotrajno liječenje upale mjehura? Ne ignorirajte ni grčeve u ovom dijelu tijela


OZBILJNO OŠTEĆENJE ORGANIZMA

VISOKI TLAK U KOMBINACIJI S GLAVOBOLJOM: Prepoznajte trenutak kad se hitno morate javiti liječniku, posebno u ovom slučaju!


ZDRAVLJE OČIJU

POMAŽU LI ZAISTA VJEŽBE ZA OČI? Ako imate neku od ovih dijagnoza, oftalmolozi će vam odmah reći imaju li smisla

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article