Žena živi s organom starim 108 godina, nikome nije jasno kako: Premašila je sva očekivanja

Autor: F.F

Primateljica transplantacije bubrega, čiji organ ima nevjerojatnih 108 godina, slavi zlatnu obljetnicu operacije koja joj je donijela novi život. Prije pet desetljeća, Sue Westhead (75) primila je bubreg od svoje pokojne majke Anne Metcalfe, kada se razboljela s 12 godina. Ova izuzetna transplantacija bila je ključna jer je Sue već s 25 godina morala koristiti dijalizu. Operacija je izvedena u srpnju 1973. godine.

Nažalost, Anne je preminula 12 godina kasnije u dobi od 69 godina nakon prometne nesreće. Unatoč uobičajenim procjenama da transplantirani organi obično funkcioniraju najviše 20 godina, Sue je živjela ispunjenim životom i time iznenadila medicinske stručnjake.

“Kada sam prolazila kroz transplantaciju, nadala sam se pet godina sreće. Sada je prošlo 50 godina, zahvaljujući našem divnom NHS-u, mojoj majci i njezinim genima. Nosim mali dio nje sa sobom i zahvalna sam”, rekla je Sue, piše Daily Mail.

‘Spasite život’

Sue je istaknula iznimnu brigu koju je primila od NHS-a, izražavajući duboku zahvalnost za pruženu podršku. Uputila je apel svima koji razmišljaju o darivanju organa: “Ako vaši najdraži razmišljaju o donaciji, učinite to. Razgovarajte o svojim željama s voljenima jer možete spasiti tuđe živote. Život je najveći dar koji možete dati nekom drugom.”

Neurolog savjetuje što napraviti kada vas boli glava od promjena vremena: Jedna stvar je bitna

Sueina priča nije samo izuzetak, već i potvrda napretka u medicini. Konzultant nefrologije, Dr. Rachel Davison, naglasila je važnost transplantacija bubrega koje ljudima pružaju priliku za gotovo normalan život bez ograničenja u prehrani i tekućini.

Uz Sue, i Robert Hughes iz okruga Durham obilježio je 50 godina od transplantacije bubrega koja mu je spasila život. Oboje su nagrađeni certifikatima, plaketama i darovima na proslavi koju je organizirala jedinica za bubrege NHS Foundation Trust South Tynesidea i Sunderlanda. Ova dva iznimna slučaja dodatno potiču svijest o važnosti doniranja organa i značaju medicinskih dostignuća.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More