Znakovi infarkta koji se pojavljuju mjesec dana prije udara!

Uprkos verovanju da ”srce napada” kao grom iz vedra neba, postoje signali koji mogu ukazati na predstojeći srčani udar – danima, nedeljama, a nekada i mjesecima ranije. Nažalost, mnoga ova upozorenja organizma ne prepoznaju se na vreme da bi se spriječili infarkt ili oštećenja srčanog mišića.

Umor – Ukoliko mnogo radite i nedovoljno spavate, umor je logična posljedica toga. Međutim, ako bez razloga osećate malaksalost, moguće je da vaše srce ima smetnje u radu i pumpa nedovoljnu količinu krvi u tkiva, uslijed čega se ona ne snabdevaju kiseonikom. U zavisnosti od uzroka, ova stanja se mogu uspješno liječiti.

”Preskakanje srca” – predstavlja karakteristični poremećaj u radu srca uslijed preuranjenih otkucaja koji remete ritam. To nije simptom koji treba zanemariti, posebno ukoliko se ponavlja. Uzrok se najčešće može otkriti EKG pregledom i nakon toga liječiti.

Usporavanje ili ubrzavanje otkucaja – Normalno srce ima 60 do 80 otkucaja u minuti, a sve ispod toga naziva se bradikardija (usporen srčani ritam), odnosno tahikardija (ukoliko srce ima više otkucaja). U zavisnosti od uzroka, ova stanja mogu se liječiti pre nego što se pojave drastične promjene na srčanom mišiču (zadebljanje, odumiranje tkiva, tromb…)

Bol – Probadanje u predjelu grudi ne mora obavezno ukazivati na poremećaj u radu srca ili predinfarktno stanje. Najčešće je u pitanju problem s probavom, gasovi ili smetnje u radu želuca. Međutim, treba obratiti pažnju na jak i dugotrajan bol na sredini grudne kosti, koji traje duže od 15 minuta. Bol se često širi prema ramenima, u jednu ili obje ruke i donju vilicu, i najjasniji je signal predinfarktnog stanja.

Image result for srčani udar

Složeniji simptomi srčanog urada

Ponekad simptomi srčanog udara mogu biti jako složeni te ih se ne može odmah prepoznati.

Mr sc.med dr Ognjen Gudelj, internista – kardiolog, objašnjava kako ti simptomi izgledaju.

– Simptomi srčanog udara ne moraju da se pojave svi odjednom. Prvi simptomi se mogu manifestovati kao osjećaj bola u grudima, neugodan pritisak iza grudne kosti, bol u sredini grudnog koša koji pacijent najčešće opisuje kao da im je neko sjeo na grudi. Širenje bolova u lijevo rame, lijevu ruku, lijevu stranu vrata. Osjećaj mučnine i nedostatka vazduha, omaglice, naglo pomračenje vida, kao i nesvjestice – ističe doktor.

Kašalj može da bude prateći simptom, zatim naglo znojenje, mučnina kao i gubitak apetita, pa i povraćanje.

– Važno je da se zna da srčani udar nije trenutni događaj već stanje koje se razvija od četiri do šest sati i svaki minut je dragocjen. Najveći broj oštećenja nastaje u prvom satu. Srčani udar nekad može da prođe i bez simptoma, i tada je riječ o “tihom srčanom udaru” – kaže ljekar.Ako ste primjetili pomenuti simptomi najbolje se javiti doktoru!

– Posebnom riziku su izloženi kardiološki pacijenti ili dijabetičari – dodaje.

– Od 25 do 50 odsto žena neće imati simptomatologiju bola kod srčanog udara istu kao muškarci, već će je opisati kao tjeskobu u grudima – napominje ljekar.

– Ovdje se podrazumeva redovno kontrolisanje sistematskim pregledima mlađe populacije jednom godišnje, dok osobe starije od 60 godina treba da na šest mjeseci rade pregled EKG-om i da se konsultuju sa internistom. Potrebno je da dijabetičari odlaze na redovne kontrole jer spadaju u ugroženiju populaciju kad je riječ o povezanosti srčanog udara i njihove osnovne bolesti – savjetuje kardiolog.

Image result for srčani udar

Lijekovi koji izazivaju srčani udar

Ako ste upravo kupili kutiju diklofenaka jer imate bolove u leđima i rukama, budite oprezni jer rizikujete zastoj srca, infarkt, moždani udar, smanjeni dotok krvi u noge, ruke i druge organe. Posebno trebaju biti na oprezu oni koji imaju visok krvni pritisak, masnoće u krvi, dijabetes, upozoravaju naučnici.

Prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg, kaže:

– Diklofenak je u širokoj upotrebi i može da se kupi bez ljekarskog recepta. Sa druge strane, tromboza krvnih sudova u srcu izaziva infarkt, u mozgu šlog, u ekstremitetima i drugim dijelovima tijela utiče na smanjen dotok krvi. Trebalo bi da nadležni koji se bave ispitivanjem lijekova ponovo ispitaju dejstvo diklofenaka, kako bi se utvrdilo u koliko slučajeva je to njegovo neželjeno dejstvo izraženo i da li bi ga trebalo ukinuti ili zabraniti – navodi taj stručnjak

– Oni onikako ne bi trebalo da lijek koriste na svoju ruku, bez konsultacija sa svojim kardiolozima – kategoričan je on.

Image result for srčani udar

Spriječite infarkt pomoću ovih savjeta..

  1. Omega 3 masne kiseline

Dio najboljih izvora tih masti uključuje orasi, sjemenki bundeve i ribu (losos, pastrvu, haringu).

  1. Vitamin E

Najbolji izvori vitamina E uključuju bademe, avokado, kivi, brokule i povrće.

  1. Vitamin C

Ova intenzivna armatura pojačava vaskularnu dobrobit.

  1. Borovnica, đumbir i kurkuma

Ove biljke su u velikoj mjeri uvjerljive u smanjenju sposobnosti trombocita da se skupi, što može potaknuti raspored krvnih nakupina.

  1. Gingko

Smanjuje sadržaj fibrina, protein koji preuzima ulogu u rasporedu krvnih nakupina.

  1. Redoviti antimikrobni lijekovi

Luk, češnjak i maslinovo ulje ističu se među najučinkovitijim uobičajenim sredstvima protiv infekcije u svijetu. Eksperimentalno je pokazano da je češnjak izuzetno koristan u izbjegavanju tromboze.

Image result for srčani udar

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja