Znanstvenici strahuju da bi se nova opasna bolest mogla naglo proširiti: ‘Postajem sve zabrinutija’

Autor: B. D.

Ptičja gripa se širi nekontrolirano, a mnogi stručnjaci za zarazne bolesti sada su zabrinutiji nego ikad. Virus H5N1 ptičje gripe ubio je desetke milijuna ptica širom svijeta i više od 40.000 morskih lavova i tuljana. Za životinje, to je pandemija, prenosi Science Alert.

Ipak, američki Centar za kontrolu zaraza (CDC) tvrdi da je rizik za ljude nizak. Većina ljudi trenutno ima vrlo malo šanse, ako ikakve, da se zaraze virusom H5N1 ptičje gripe. Samo tri osobe u SAD-u su testirane pozitivno na virus otkako se neočekivano proširio na stoku, a svi su imali izravan kontakt sa zaraženim kravama.

No, stručnjaci za zarazne bolesti sve su više zabrinuti da bi virus H5N1 mogao trajno prijeći na ljude i početi se širiti među nama. To nije neizbježno, ali nekoliko nedavnih događaja sugerira da je to sve veća prijetnja.

Foto: Pixababy

Virus se stalno mijenja

“Mnogo se toga događa,” rekla je dr. Monica Gandhi, profesorica medicine i zamjenica šefa Odjela za HIV, zarazne bolesti i globalnu medicinu na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu, za Business Insider. “Postajem sve zabrinutija. Ne trebate paničariti, ali trebate znati što se događa. Ovaj virus je vodeći kandidat za sljedeću pandemiju, a četiri nedavna događaja zabrinjavaju stručnjake”, upozorava.

U petak je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da je dvogodišnje dijete postalo prvi ljudski slučaj H5N1 u Australiji u ožujku. Nakon povratka s putovanja u Kalkutu u Indiji, dijete je zbog simptoma (gubitak apetita, groznica, kašalj, povraćanje i razdražljivost) prema WHO-u, dva tjedna provelo u bolnici.

Kako se ljudski slučajevi pojavljuju u različitim dijelovima svijeta, epidemiolozi poput Christophera Dyea postaju sve zabrinutiji. “Trenutno postoji ogromna količina virusa. I jasno je da se mijenja i čini nove i neočekivane stvari,” rekao je Dye, profesor i viši znanstveni suradnik na Sveučilištu Oxford, za Business Insider. Nedavno je suautor članka objavljenog u medicinskom časopisu BMJ u kojem tvrdi da je rizik od velikog ljudskog izbijanja “velik, vjerodostojan i neposredan.”

Foto: Pixababy

U SAD-u se zarazili farmeri

“Influenza je oduvijek bila zabrinjavajuća desetljećima, a ovaj poseban oblik gripe barem dva desetljeća,” rekao je Dye. “Ali sada je dosegnula razinu zabrinutosti koja je veća nego ikad prije.” Znanstvenici vjeruju da se bolest sa zaraženih goveda proširila na miševe koji su pili njihovo mlijeko, a da se zatim s miševa proširila na ljude.

Svaka nova populacija životinja i svaka nova izloženost ljudima nova je prilika za virus da mutira i prilagodi se. Kada je CDC analizirao uzorak virusa od drugog zaraženog radnika na farmi u SAD-u, uočili su mutaciju u mehanizmu replikacije virusa – načinu na koji ulazi u stanice domaćina kako bi se umnožio.

To je promjena “povezana s prilagodbom virusa na domaćine sisavaca,” izvijestio je CDC u izjavi u svibnju. Izjava je također navela da studije na miševima pokazuju da je ova vrsta genetske mutacije virusa povezana s ozbiljnijom bolešću i pojačanom replikacijom virusa.

Foto: Pixababy

Virus je i dalje prilagođeniji za ptice

Virus je i dalje bolje prilagođen za preživljavanje i širenje među pticama nego među ljudima, međutim to bi se moglo promijeniti. Prva dva radnika na farmi u SAD-u koja su testirana pozitivno na H5N1 imali su ružičaste oči. No, treći slučaj, prijavljen u Michiganu u svibnju, imao je kašalj i bol u grlu. To znači da je H5N1 bio u dišnom sustavu tog radnika, što je strašnije mjesto za pronalazak prijetećeg virusa nego u našim očima, zato što se virus lakše širi kašljem.

U usporedbi s očima, ljudska pluća su pogodnije mjesto za ptičji virus da postane više prilagođeniji za inficiranje sisavaca. U plućima je virus izložen većem broju staničnih receptora na koje bi se virus sisavaca vezao, dajući H5N1 više prilika da mutira i počne se vezivati za te receptore – čime postaje bolje prilagođen za infekciju i širenje među ljudima.

Dobra vijest je da ptičja gripa nije COVID-19. Znanstvenici prate ovaj virus i cijelo njegovo obiteljsko stablo virusa, pazeći na svaki znak sve veće prijetnje ljudima, već desetljećima. Kao rezultat toga, ključni elementi cjepiva već su spremni. SAD počinje proizvoditi milijune cjepiva koristeći oslabljene viruse influence koje je CDC razvio.

Foto: Pixababy

Znanstvenici pripremaju mRNA cjepivo

Nadalje, znanstvenici sada imaju dokazanu mRNA tehnologiju cjepiva na raspolaganju. Cjepiva koja koriste mRNA, od kojih su COVID-19 cjepiva prva odobrena za upotrebu, fleksibilnija su i brže se razvijaju od tradicionalnih cjepiva.

Zabrinjavajuće upozorenje WHO-a: ‘Prestanite jesti tu hranu, od nje umire 2.7 milijuna ljudi’

Istraživači sa Sveučilišta u Pennsylvaniji već su razvili eksperimentalno mRNA cjepivo za H5N1, koje su uspješno testirali na miševima i tvorovima. Ako H5N1 postane problem kod ljudi, cjepivo bi se moglo ponuditi uz cjepivo protiv gripe koje ćete dobiti kasnije ove godine. “Koliko ja vidim, ovo neće nestati u skorije vrijeme”, zaključio je Dye.

Autor:B. D.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More