Znate li uopće što su hrenovke? Pogledajte kako se izrađuju, što sve ide u njih i kako utječu na tijelo

Autor: H.B.

Hrenovke su često prisutne na jelovnicima širom svijeta i mnogi ih vole zbog svojeg praktičnog pripravljanja i ukusa. Međutim, iza njihove privlačnosti krije se složena priča o njihovom sastavu i potencijalnoj opasnosti po zdravlje. U ovom članku istražit ćemo činjenice o hrenovkama, koliko su nezdrave, od čega se rade i kako mogu negativno utjecati na ljudski organizam.

Hrenovke su proizvod koji često izaziva zabrinutost zbog svog sastava. Glavni sastojci u većini hrenovki su mljeveno meso, voda, sol i aditivi. Ono što ih čini problematičnim su aditivi kao što su umjetni okusi, konzervansi i pojačivači okusa, a neki proizvođači često koriste niske kvalitete mesa i dijelove životinja koji se inače ne koriste u prehrambenoj industriji.

Hrenovke se često smatraju nezdravom hranom iz nekoliko razloga. Jedan od njih je visok udio soli. Većina hrenovki sadrži visok udio natrija, što je pak povezano s visokim krvnim tlakom i povećanim rizikom od srčanih bolesti. Nadalje, pun je prerađenih sastojaka. Proizvodnja hrenovki uključuje brojne aditive i prerađene sastojke koji se povezuju s negativnim učincima na zdravlje, uključujući veći rizik od pretilosti i dijabetesa.

Hrenovke imaju veoma nisku nutritivnu vrijednost i nisu bogate esencijalnim hranjivim tvarima poput vitamina i minerala. Neka su istraživanja sugerirala da konzumiranje veće količine prerađenog mesa, uključujući hrenovke, može povećati rizik od određenih vrsta raka, posebno raka debelog crijeva.

Od čega se rade?

Sastav hrenovki može varirati ovisno o proizvođaču i vrsti hrenovke, ali obično uključuje sljedeće sastojke.

Meso: Tradicionalno, hrenovke su se pravile od mljevenog mesa, kao što je svinjetina, govedina, piletina ili perad. Međutim, u proizvodnji hrenovki se često koriste različite vrste mesa, uključujući i one niskog kvaliteta.

Voda: Hrenovke često sadrže vodu kako bi se poboljšala tekstura i smanjila cijena proizvodnje.

Sol: Sol se dodaje za okus i konzerviranje. Visok udio soli može pridonijeti povišenom krvnom tlaku i srčanim bolestima.

Aditivi: Hrenovke često sadrže aditive kao što su bojila, okusi, pojačivači okusa i konzervansi kako bi se poboljšao izgled i trajnost proizvoda.

Nusproizvodi i punila: U mnogim hrenovkama se koriste nusproizvodi životinjske proizvodnje poput kože, hrskavice i ostataka mesa, često u kombinaciji s punilima kao što su krušne mrvice, sojini proteini i škrob.

Ljudi saznali kako se radi salama ‘podriguša’ i nisu oduševljeni: ‘Je li to uopće sigurno za jesti’?

Autor:H.B.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More