Zračenje mobilnog telefona utiče na broj spermatozoida

pixabay.com

Koliko god da su rezultati studije loši, važno je da istraživači nisu pronašli doslednu vezu između upotrebe mobilnog telefona i pokretljivosti, veličine i oblika sperme.

Da bi odgovorili da li blizina mobilnog telefona utiče na broj spermatozoida, istraživači sa Univerziteta u Ženevi (UNIGE) proučavali su spermu 2.886 švajcarskih muškaraca starosti od 18 do 22 godine.

Svi učesnici su regrutovani između 2008. i 2021. godine, naučnicima su redovno donosili uzorke sperme, a odgovarali su i na upitnik o svom zdravlju i načinu života, posebno o broju sati koje su proveli na svojim telefonima i gde su ih držali kada ih nisu koristili.

Studija je objavljena u „Fertility and Sterility“, a prema njenim nalazima, broj spermatozoida i koncentracija spermatozoida bili su značajno veći u grupi muškaraca koji su koristili mobilne telefone samo jednom nedeljno.

Za muškarce koji su rekli da koriste svoje telefone 20 ili više puta dnevno, istraživači su otkrili da imaju 21 odsto veći rizik od manjeg broja spermatozoida, kao i 30 odsto veći rizik od niže koncentracije sperme, što je broj spermatozoida u mililitru sperme.

Muškarci koji su koristili telefon češće od 20 puta dnevno imali su još veći rizik od gore navedenih, a bili su i teži i sa višim indeksom telesne mase (BMI).

S obzirom na to koliko su mobilni telefoni sastavni deo našeg svakodnevnog života, ovi podaci mogu biti zabrinjavajući, ali studija je takođe pokazala da držanje mobilnog telefona u džepu pantalona nije povezano sa manjim brojem spermatozoida.

Pored toga, važno je da istraživači ove studije nisu pronašli doslednu vezu između upotrebe mobilnog telefona i pokretljivosti, veličine i oblika spermatozoida.

– Iako je broj spermatozoida važan, sposobnost plivanja, zdrava netaknuta DNK i pravilan oblik je jednako važna stvar – rekla je Alison Kembel, glavni naučni službenik „Care Fertility „, za CNN.

Još jedan zanimljiv aspekt studije je da je veza između upotrebe telefona i broja spermatozoida polako slabila tokom 13 godina studije.

Prema istraživačima, ovaj odnos je bio najizraženiji između prvog perioda istraživanja, a zatim se postepeno smanjivao. Istraživači su napisali da je to potpuno u skladu sa prelaskom na nove tehnologije, uglavnom sa 2G na 3G i 4G, i smanjenjem izlazne snage mobilnih telefona, prenosi Večernji.hr.

Read More