Жариште у Врању

Већи од уобичајеног броја позитивних у Србији је последица локалног жаришта у Врању, где је 53 од 114 нових позитивних. Захваљујући проширеном тестирању и већим капацитетима за тестирање, жариште у Врању је идентификовано у раној фази и ситуација, која се прати континуирано, је већ локализована и под контролом. Жарише је фабрика намештаја “Додић” која је привремено затворена, а тестирани су како запослени, тако и њихове породице и људи са којима су били у контакту. Заражени су у највећој мери асимптоматски болесници, без или са минималним тегобама.
Уколико се жариште из Врања искључи из анализе, бројеви у Србији и даље показују континуиран тренд опадања испод 1% заражених од укупно тестираних (0,97% у протеклих 24 часа).
Србија тренутно тестира између 2 и 10 пута више по глави становника дневно у поређењу са регионом (преко 10 пута више од Албаније, 4 пута од Хрватске и око 2 пута више од Словеније и Мађарске). Циљ је да се оваквим обухватом тестирања ухвате сва потенцијална локална жаришта и ставе под контролу без даљег ширења како би се ЦОВИД-19 вирус у потпуности искоренио на територији Републике Србије.