10 načina da uradite ono što ne želite da radite

Foto: Profimedia

Takođe, da su svi radili samo ono što im se trenutno dopadalo, neke od najboljih knjiga možda ne i bile ni napisane niti bi neki visoki vrhovi bili dosegnuti…

Leo Babauta ima čitav niz načina da prione i na one poslove koji mu baš nisu srcu mili i, kao i obično u svojim blogovima, nesebično ih deli.

1. Meditirajte o tome zašto to Nešto morate da uradite. Umesto što ćete pobeći u mislima na drugu temu i zabaviti se “nečim hitnim”, sedite mirno dva minuta. Zašto morate da radite to što ne želite? OK, to vam je na spisku, ali zašto? Da li neko drugi želi da to radite? Ili ćete biti plaćeni za to ili, prosto, neko mora i to da obavi? I, što je najvažnije, šta ćete time postići? Kome je značajno to što ćete uraditi? Nađite ono dublje “dobro” koje stvarate time što činite. Neka su to i samo prljavi sudovi, ali setite se da u tim sudovima služite hranu, da se zahvaljujući njoj vaši ukućani raduju, rastu i vesele… dakle, osmeh na lice i učinite i to dobro delo – operite sudove.

2. Meditirajte o svom strahu. Razmišljajte o tome šta vas sprečava da obavite taj posao i nađite strah koji je u korenu vašeg oklevanja. Da li se plašite neuspeha, zbunjenosti koju vam zadatak donosi, neprijatnosti? Zadržite se na trenutak na tom strahu. Osetite ga. Prihvatite ga kao deo sebe umesto da bežite od njega.

3. Ostavite se ideala. Kad strah od toga da nećete dostići ideal nestane, mnoge zadatke ćete obaviti sa lakoćom. Ako imate ideal života u kome nema neprijatnosti i zbunjenosti, napuštanje ovog ideala biće vam višestruko korisno.

4. Usredsredite se na nameru, a ne na rezultat. Sve dok ste zapleteni u brigu o rezultatima, ruke su vam vezane. Zato, zaboravite na njih. Ionako ne možete znati zasigurno šta će se, na kraju, desiti. Zato se fokusirajte na svoju nameru, na pitanje – zašto vi to radite? Da li zato da biste svojim bližnjima priuštili bolji život? Onda je ta namera istinita kakav god da bude rezultat. Mislite o tome, a ne o lošim stvarima koje bi se mogle desiti.

5. Prihvatite oberučke neprijatnosti. Kad je nešto teško, onda je i neprijatno. Pa šta? Život nije pesma odnosno nije samo pesma i ako je ponekad neprijatan, to je sasvim OK. Naučite da prihvatate i trnje i ruže. Osmehnite se i prihvatite neprijatnosti i krenite. Prihvatite oberučke neprijatnosti. Kad je nešto teško, onda je i neprijatno. Pa šta? Život nije pesma odnosno nije samo pesma i ako je ponekad neprijatan, to je sasvim OK. Naučite da prihvatate i trnje i ruže. Osmehnite se i prihvatite neprijatnosti i krenite.

Pročitajte na sledećoj strani kako da najviše uživate u poslovima koje biste najradije izbegli.